Устройството е на шведски учени, които планират да го разработят за употреба в спешната помощ

Нов специален шлем бързо може да определи дали пациент е получил инсулт, съобщава Би Би Си. Шлемът изпраща микровълни към мозъка, за да определи къде има кръвоизлив или съсирек.

 

Устройството е на шведски учени, които планират да го разработят за употреба в спешната помощ. 

 

При инсулт лекарите трябва да реагират много бързо. Ако лечението не започне до 4 часа, някои части на мозъка може да започнат да умират. За да предложат най-доброто лечение обаче, лекарите трябва да установят дали ударът е причинен от кръвоизлив или от съсирек.

 

Компютърната томография (КТ) може да покаже това, но отнема време.

 

За да ускорят процеса на лечение шведските учени от Техническия университет Чалмерс изобретяват мобилното устройство, което да установи дали има случай на инсулт.

 

Шлемът използва сигнали с микровълни, също като в микровълновата фурна и мобилните телефони и се създава картина на това, което се случва във всички части на мозъка.

 

Тестовете с прототип на шлема, изработен от велосипедна каска, показват, че устройството може да направи разлика между кръвоизливите и съсиреците, макар и не в 100% от случаите. Изследователите са създали специален шлем, който пасва на различни форми и размери на черепа. Тяхната крайна цел е да градят устройството във възглавницата на пациента.

 

Първоначално спешни екипи ще получат по един шлем, с който да направят изследвания при 45 пациенти.

 

Предстоят още много тестове, но изобретението може да бъде много полезно в бъдещето, казват учените.