Хората с широки талии са по-застрашени от сърдечносъдови заболявания, дихателни проблеми и рак

Широката талия може да обрече човек на по-кратък живот, дори и да е в добро общо здраве, пише вестник „Дейли мейл”. 

 

Анализът е направен от американски специалисти, които са прегледали данни от 11 различни проучвания, обхванали над 600 000 души по света. 

 

Изследователите са установили, че за хората с широки талии вероятността да починат по-млади от сърдечносъдови заболявания, дихателни проблеми и рак е по-голяма.


 
Рискът от смъртност за мъжете с обиколка на талията над 1 метър е с 50% по-голям, отколкото за тези, чиято обиколка не надхвърля 88 сантиметра. За тях продължителността на живота след навършване на 40-годишна възраст намалява с около три години.

 

За жените с обиколка на талията над 90 см рискът да починат по-млади е с 80% по-голям, отколкото за тези, чиито талии не надхвърлят 68 сантиметра. За представителките на нежния пол с по-широки талии продължителността на живота след навършване на 40-годишна възраст намалява с около пет години. 

 

Като цяло, рискът от смъртност се увеличава с около седем процента за мъжете и с около девет процента за жените за всеки допълнителни 5 сантиметра.

 

Авторите на анализа отбелязват, че подобна зависимост е наблюдавана на всички нива според индекса на телесна маса, дори сред хората, които попадат в здравословната норма.