Кресонът е поставен на първо място, следват китайското зеле и цвеклото

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са полезни, но колко точно? Учени от Ню Джърси създадоха таблица с плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на хранителни вещества

 

Те изследвали 47 различни вида плодове и зеленчуци за нивата им на 17 вида хранителни вещества, които се смятат за особено важни за здравето, пише БГНЕС.

 

Храните били подредени според съдържанието им на калий, фибри, протеини, калций, желязо, витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), фолиева киселина, цинк и витамини А, В6, В12, С, Д, Е и К.

 

Кресонът е поставен на първо място, следват китайското зеле и цвеклото. Сред плодовете и зеленчуците с високо съдържание на полезни вещества са още спанакът, марулята, магданозът, червената чушка, броколито, тиквата, брюкселското зеле, доматите, лимонът и грейпфрутът. 

 

Много от плодовете и зеленчуците, като портокалите например, за които се смяташе, че са здравословни, съдържат само едно основно хранително вещество, като витамин С, а т. нар. зеленчуци-парници са с множество хранителни вещества.

 

Смята се, че кресонът има и медицински свойства, тъй като съдържа особено високи нива на витамин К, важен за здравината на костите, както и витамин А, полезен за здравето на очите.