Шест до осем часа сън на нощ са особено важни за оптимална мозъчна дейност

Прекаляването със съня на средна възраст може да е точно толкова лошо, колкото недоспиването, установиха американски учени, пише БГНЕС.

 

Изследване сред близо 9000 души установи, че хората на възраст между 50 и 64 години, които спели по-малко от шест часа на нощ или повече от осем часа, имали по-лоша памет и способност за вземане на решения.

 

Опасностите от твърде малко сън са добре известни, но последното изследване показва, че прекаляването може да създаде същите проблеми. Количеството сън, от което се нуждаем, и начинът, по който той се отразява на тялото и мозъка, могат да се променят с възрастта.

 

Набавянето на правилното количество сън при възрастните хора може дори да предотврати отслабване на умствената дейност, свързана с възрастта, която води до деменция.

 

Шест до осем часа сън на нощ са особено важни за оптимална мозъчна дейност при хората на средна възраст. Това количество сън е оптималното за физическото здраве. То намалява риска от затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

 

При хората на средна възраст има голяма връзка между качеството на съня и когнитивните им умения. Предишно изследване показа, че набавянето на достатъчно сън е от съществено значение, защото мозъкът се изчиства, докато тялото спи, като се освобождават вредни токсини, натрупани в течение на деня.