Медиците заплашиха с масови оставки, ако до 15 юли няма актуализация на бюджета на НЗОК

Лекарите излизат на предупредителен протест. Причината е сериозният недостиг в бюджета  на Здравната каса и липсата на яснота кога и дали въобще ще бъдат актуализирани парите за здраве. Медиците заплашиха и с оставки, ако до вторник няма окончателен ангажимент от страна на правителството в полза на актуализацията.

 

„Липсата на финансиране на болницата от НЗОК вече се отразява на пациентите. 1,9 милиона лева не са изплатени от април насам”, заяви пред „Здравей, България” началникът на реанимация в столичната болница „Св. Анна” д-р Николаков.

 

„Призовавам пациентските организации и самите пациенти да ни подкрепят. Вече се е налагало да ги лишаваме от грижи – недостатъчното финансиране се отразява върху количеството медицински персонал, който се грижи за тях. Когато има много пациенти и малко персонал, това се отразява върху качеството на работа”, допълни той.

 

Лекарският съюз и Асоциацията на специалистите по здравни грижи изготвиха декларация във връзка с критичното състояние на здравната система. „Смятаме, че здравето на хората е отговорност на цялото лекарско и сестринско съсловие. Липсата във финансирането на болниците е 35%, дефицитът е 330 милиона и може да стигне 400 милиона. Ако до 15 юли в НС не бъде внесена актуализация на НЗОК, абсолютно всички служители ще подадем оставки, допълни доц. Мишева, председател на териториалната организация на Лекарския съюз.

 

В болница „Св. Анна” работят около 1100 души, които ще спрат да работят, ако исканията им не бъдат изпълнени.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.