Всяка домакиня е трябвало да знае в основни линии как да приготвя лекарства от билки

Някога хората са се лекували с очи от раци и свинска мас, става ясно от наръчниците за лечение, представени в изложбата за домашно лечение от 17 век. Много преди създаването на здравноосигурителната система хората сами са приготвяли лекарства, ако се разболеят, пише БГНЕС.

 

Лекували камъни в бъбреците с крак на гълъб, кипнат в бяло вино. Проблемите с пикочния мехур се решават с червено вино, чесън и рачешки очи. При паднал нокът например, мястото трябва да се наложи с черупки от яйца, да порасне новият нокът по-бързо и по-лесно.

 

Гланцът за устни пък се правел от "две унции восък от девица и две унции свинска мас". Не става ясно обаче какво се има предвид с името "восък от девица".

 

През 1652 г. Никълас Кулпепер, автор на книгата "Английският лекар", съветва срещу кашляне на кръв да се използват кестени. Според него ядката на кестена действа като лекарство, защото "дървото е изцяло под владението на Юпитер".

 

През 17 век всяка домакиня е трябвало да знае в основни линии как да приготвя лекарства от билки. Колекция от 25 книги от 17 век ще бъде открита днес в Университета в Кеймбридж и ще продължи до октомври.