Опасният вирус отне живота на близо 700 души в Африка

Здравните власти в САЩ посъветваха всички, които пътуват до страните от Западна Африка да предприемат извънредни мерки, за да се предпазят от най-голямата епидемия на ебола, регистрирана до момента. Вирусът, причиняващ силно заразното заболяване, може да се разпространи като горски пожар, предупредиха експерти, цитирани от Франс прес.

Още по темата

 

От март насам са регистрирани повече от 1 200 случая на опасната болест в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. 672 от пациентите са починали в резултат на вируса, който причинява вътрешни и външни кръвоизливи, обявиха от Националния център за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Двама американци – лекар и здравен работник – също бяха покосени от Ебола в либерийската столица Монровия.

 

Болестта протича с подобни на тежък грип симптоми, включително треска, ставни болки, диария, повръщане и често завършва фатално за жертвата. Засега вероятността за разпространението на епидемията извън Западна Африка е малка, но вирусолозите алармират, че ситуацията се променя бързо и вирусът може да бъде изнесен от региона от заразен посетител.