В района на Седемте рилски езера годишно преминават над 100 000 души

Жандармерията се включи в опитите да спре джипове, които се движат незаконно в района на Рилските езера, след сигнал от зрител на Нова.

 

Рилските езера са една от най-желаните и в същото време най-лесно достъпните туристически дестинации. През годината оттук минават над сто хиляди души. Най-често за да стигнат до хижата и пътеката към езерата, хората се качват с лифт или с джип.

 

Според заповед на предишния директор на парка обаче с джип може да се стигне само до определено място от маршрута.

 

Макар и да намаляват, нарушения все още има, признават от национален парк рила. Невъзможно е обаче да осигурят постоянна охрана по пътеките в планината.

 

„Тази нерегламентирана дейност, която се осъществява от тези нарушители, е свързана най-вече с чупене на забранителните табели, също така миналата седмица имахме и случаи на изтръгване на бариера, на постбариера, на посегателство върху наши служители, заплахи”, коментира Стефан Кирилов от Национален парк "Рила".

 

Според хората с джиповете обаче, охраната на парк рила няма право да ги спира, защото минават по нормален път.

 

Това, с което обаче всички се съгласяват, е, че потокът от туристи е толкова голям заради лифта. А ние - посетителите на рилските езера, оказва се, вредим най-много.

 

„Не прахоляка по горския път, а ерозията и прахоляка, който оставят след себе си хилядите туристи по високопланинските  терени около езерата водят до ерозиране на пътеките, свличане на тази кална маса в езерата, тяхно изплитняване, тяхното заплатняване и изчезване”, заяви Александър Дунчев от WWF.

 

Според експерти, ако България спазва европейските норми, потокът от туристи трябва да се ограничи, за да бъдат спасени езерата.