Малолетни и непълнолетни деца от бедни семейства живеят в тях и изучават Коран

Екип на Нова телевизия влезе под прикритие в нелегални ислямски пансиони за деца в няколко български града. 

 

"Няколко месеца отне подготовката на репортажа. На такива места се влиза доста трудно. Смущаващите неща са много и част от тях може би ДАНС трябва да изясни. Ние изяснихме това, че пансионите нямат лиценз и че Агенцията за закрила на детето не знае за тяхното съществуване”, разказа в „Здравей, България” репортерът Вероника Димитрова.

 

На тъмно, скрити от погледите на хората и без знанието и разрешението на институциите – така от около една година малолетни и непълнолетни деца от бедни семейства живеят в незаконни ислямски общежития, в които изучават Коран. Преподавателите са действащи имами и ходжи, а подслонът, храната, дрехите и религиозните курсове – напълно безплатни.

 

За пансионите не знае почти никой, камо ли властите у нас. Един от тях е в Айтос - тристаен апартамент, който се намира в центъра на града. Едно от местата, където деца от околните села живеят и учат ислям. За съществуването му разбираме от имама на Бургас, който е управител на ислямския пансион в бургаското село Билка. За него от Агенцията за закрила на детето установиха, че работи без лиценз.

 

Подставено лице от екипа на Нова телевизия се среща с него в Бургас. Представя се за вдовица от друг град, която е притисната от бедност и иска по-добро бъдеще за своя осмокласник. В началото имамът се интересува от религиозните й убеждения. След това той обяснява как и къде може да бъде настанено момчето, за да учи Коран.

 

На уречената дата имамът отказва да се срещне с нас и да ни заведе в пансиона. Казва, че първо иска да види детето. От джамията в Айтос ни съветват да се свържем и да попитаме за пансиона техния имам. Влизането в него обаче се оказва трудно, защото и имамът на Айтос отказва да го покаже преди да види детето. По-късно в телефонен разговор, когато екипът на Нова телевизия се представя официално, той твърди, че пансион няма и че се е объркал.

 

Как продължава историята – разберете във видеото.

 

Във вторник и сряда в "Здравей, България" очаквайте още репортажи от други градове, където има подобни пансиони.