Строителят взима парите, а след това ипотекира земята

В Смолян десетки семейства казват, че са жертви на строителен предприемач. Хората закупили жилища и офиси на зелено. Впоследствие станало ясно, че земята е ипотекирана от строителя. Сега някои от  имотите се продават от банката,  други вече са с нови собственици, а срещу предприемача е повдигнато обвинение за измама.

 

Багажът на семейство Николови е на улицата. А те живеят при дъщеря си. Причината -  апартаментът, за който платили на строителя  Георги Панайотов - 55 хил. лева, вече е собственост на банката.

 

На съседната улица ни чакат още потърпевши. Този път свързани с бизнес сграда. През 2008 година за нея отново на зелено стоматолози закупуват кабинети. Днес и те загубили както парите си, така и собствеността върху помещенията. Сградата е продадена на нов строителен предприемач, който на свой ред продал помещенията на нови собственици.

 

Потърпевшите водили съдебни битки. Доказали, че дали пари на предприемача. Снабдили се с изпълнителни листове. Но и до днес никой не си е върнал и стотинка. Загубили обаче съдебната битка за собственост на жилищата и офисите, обяснява адвоката, представляващ 15 от засегнатите семейства. 

 

Сред потърпевшите разпознаваме Юлиян, който ни потърси за съдействие преди повече от година. Тогава обаче изненадващо отказа да застане пред камера. Днес разказва, че тогава бил заплашван. 

 

В прокуратурата също има жалби срещу  Панайотов. Образувани са две досъдебни производства, като по единия случай му е повдигнато обвинение за измама.

 

В телефонен разговор предприемачът Панайотов обясни, че не желае да застава пред камера докато тече разследването. Категорично отрече да е заплашвал някой от клиентите си.

 

Репортер: Анелия Веселинова

 

Целия репортаж може да гледате във видеото.