Полицията хвана 120 сирийци, скрити в каросерията на ТИР

Снимка: Shutterstock

 

Полицията осуети опит за трафик на над 120 нелегални емигранти през България. До разбиването на канала се стигнало след случайна проверка на „Пътна полиция”. По първоначална информация, превозваните хора е трябвало да стигнат до Западна Европа.


Схемата - родните каналджии товарят нелегални емигранти в камиони и ТИРове близо до границата с Турция. След това, на усамотено място, вратите се отварят, а емигрантите се прехвърлят в подготвени леки коли и микробуси.  


„Около 3:50 часа тази сутрин служители на магистрална полиция им прави впечатление съмнително поведение на две коли. При опит да бъдат спрени, водачът прави опит да блъсне служителите и да осуети проверката”, коментира директорът на СДВР Младен Маринов.


Така лъсва поредния опит за трафик на нелегални емигранти. Когато отварят вратите на ТИР-а полицаите откриват вътре 120 души, 37 от тях – деца.


„Направиха опит да се разпръснат и да се разбягат, но колегите са им направили заградително мероприятие. Било е подготвяно преминаване към Западна Европа”, коментира Младен Маринов.
По първоначална информация всички емигранти са от Сирия.


„120 души на едно място са сериозна бройка, дърпа сериозен ресурс от всички институции, но ежедневно около 30-50 се откриват в София”, каза още Младен Маринов.


До момента са задържани петима души. Сред тях и шофьорът на ТИР-а.


Тепърва ще се разследва на кого и колко са платили емигрантите и кой е организаторът на незаконния трафик. Чужденците ще могат да получат убежище у нас, ако подадат молба за закрила.


Повече по темата гледайте във видеото.