Вече има небесни тела на име Аспарух, Симеон, Борис, Хилендарски и Раковски

 

Кръстиха астероиди на велики българи. Предложенията на нашите астрономи вече са одобрени от Международния астрономически съюз.

 

Откритите от Обсерватория "Звездно общество А79" астероиди бяха кръстени на Аспарух, Симеон, Борис, Хилендарски и Раковски.

 

След проведена миналата година анкетна повечето българи гласуваха за Аспарух, но нашите астрономи решиха да увековечат повече наши известни личности. Ние сме преди всичко патриоти и този символичен жест допринася за историята на нашата родина, коментира д-р Фратев от А79.

 

Поради факта, че руски учени са кръстили астероид с името Борис, то българското предложение беше именувано Boris-Mikhail = 2009 QS33.

 

До дни за всеки от нашите велики българи сайтовете на НАСА и всички международни каталози ще добавят и кратка биографична справка. Наред с Ботев и Левски в космоса "полетяха" и други наши исторически личности, а това е най-малкото което може да направим, заявяват от А79. 

 

Изпрати свое послание в Космоса! Вчера стана ясно, че с новата кампания на американската космическа агенция всеки може да изпрати своя песен, картина, скеч или кратко видео в страниците на НАСА в Twitter и Instagram с хаштаг "We The Explorers".