Групата „Spirit” обвини Джими Пейдж и Робърт Плант в кражба на интелектуална собственост

Американски съд определи, че рокгрупата „Led Zeppelin” не е изплагиатствала част от мелодията на култовото парче „Stairway to Heaven”. Районният съд в Лос Анджелис започна гледането на делото срещу китариста Джими Пейдж и вокалиста Робърт Плант още в началото на май, предаде БГНЕС.

До тази ситуация се стигна, след като друг съдия реши, че хитът им от 1971 година има съществени прилики с песента „Taurus” на групата „Spirit” от 1967 година.

Обвинението в интелектуална кражба датира от 2014г. и е повдигнато от Майкъл Скидмор, доверено лице на китариста на „Spirit” Ранди Уулф, известен като Ранди Калифорния. Според твърденията на Скидмор, Джими Пейдж се вдъхновява да напише „Stairway to Heaven” след като участва в турнета на „Спирит” през 1968 и 1969 година.

Това не е първият случай, в който „Led Zeppelin” са обвинявани в кражба. Такива твърдения са доказвани и в някои случаи са водили до плащане на компенсации за други хитове на групата като „Whole Lotta Love”, „Boogie with Stu”, "Babe, I'm Gonna Leave You", "You Shook Me", "Dazed and Confused" и други.

Редактор: