Могат ли да ни откажат от пушенето?

Стряскащите картинки върху цигарите - вече на пазара. Могат ли да ни откажат от пушенето? Екип на „Здравей, България” се разходи из софийските улици, за да попита хората как приемат новия външен вид на цигарите.

14 различни предупредителни текста и плашещи картинки, които ще се сменят всяка година, ще запълват 65% от опаковките на цигарите. Това ще стане до 20 май 2017 година.

Ако на предишните кутии имаше информация за съдържанието на никотин, катран и въглероден диоксид, то в новите тя ще е, че „тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак”.

Могат ли новите цигари да ни откажат от пушенето?

„Пушачите се делята на две групи – хармонични и дисхармонични. На първите пушенето е част от живота им и никой и нищо не може да им повлияе. Втората група се поддава на влияние. За съжаление в България хармоничните пушачи са повече”, коментира в пулмологът д-р София Ангелова.

„Това по-скоро е насочено към непушачите, защото те повече се влияят от подобни неща. Човешкото съзнание, гледайки подобни неща, не е устроено веднага да ги прехвърли към себе си”, на мнение е политологът Татяна Буруджиева.

„Алкохолът и тютюнът са най-големите убийци на света поради свързаните с употребата им заболявания и поради масовата им употреба. За хората, които са пристрастени към тютюнопушенето, тези картинки вероятно ще отворят още една нова страст – колекционерството на ужасни фотографии. Такъв подход е наивен и ще има обратен ефект”, на мнение е директорът на Клиниката за лечение на зависимости д-р Александър Канчелов.

Какво още коментираха те - гледайте във видеото: