От действията им са настъпили щети в общ размер на около 963 000 лв.

Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура обвини двама изпълнителни директори на „Напоителни системи“ ЕАД.

Ивайло Първанов и Стайко Ганчев са обвинени за извършени стопански престъпления. От действията им за държавното дружество са настъпили щети в общ размер на около 963 000 лв.

Обвиненията срещу двамата са по разследването, образувано в началото на февруари 2017 г., за безстопанственост в „Напоителни системи“ .

По темата

Ивайло Първанов е сключвал неизгодни сделки, посочват от прокуратурата. В периода от 15.12.2014 г. до 13.06.2016 г. в качеството си на изпълнителен директор той е сключил 79 договора за правни и счетоводни услуги и за реклама на обща стойност 596 784, 56 лв. Не е имало необходимост от сключването на тези договори, тъй като дружеството е разполагало с юрисконсулти и счетоводители, посочват от СГП. От сключването на неизгодните сделки са произлезли значителни вреди за „Напоителни системи“, като случаят е особено тежък.

Стайко Ганчев е обвинен в две престъпления – сключване на неизгодна и в безстопанственост.

На 24.02.2012 г. в качеството си на изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, Ганчев е сключил консултантски договор с търговско дружество. По силата на този договор дружеството изпълнител е следвало срещу сумата от 20 000 лева да изготви и консултира „Напоителни системи“ във връзка с необходимостта от лицензиране на държавното дружество като ВиК по смисъла на Закона за регулиране на ВиК услуги, в това число процедурата по издаване на лиценз пред ДКЕВР.

Според разследването не е било нужно сключването на договор с такъв предмет, тъй като в закона не е предвиден лицензионен режим пред ДКЕВР. Освен това държавното дружество трикратно е уведомявано писмено от ДКЕВР, че като ВиК оператори трябва да разработят и представят в ДКЕВР бизнес план за развитие на дейността. От сключването на този неизгоден договор за „Напоителни системи“ ЕАД е нанесена значителна вреда - в размер на 20 000 лв.

На Ганчев е повдигнато и обвинение за умишлена безстопанственост – в периода от 06.11.2012 г. до 13.05.2013 г. той умишлено не положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество. От това са последвали значителни щети за предприятието, в размер на 346 389 лв. Сумата е в особено големи размери и случаят е особено тежък, отбелязват от прокуратурата.

Установено е, че по сключен договор на 02.08.2012 г. с търговско дружество за консултантски услуги, Ганчев разрешил извършване на плащане по фактури, без да е проверил дали действително е извършена работата, която е била фактурирана и без такава реално да е била извършена.

Стайко Ганчев и Ивайло Първанов са с мерки за неотклонение „Подписка“.

Разследването продължава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.