Данните са от анализ на Евростат

Около 3 500 българи са починали от рак на белите дробове, причинен от употреба на тютюневи изделия, сочат данни от анализ на Евростат за смъртността в ЕС през 2014, причинена от злоупотребата с цигари. Данните се предоставят във връзла с днешния Световен ден без тютюн.

Българските мъже, починали от рак на белите дробове, вследствие злоупотреба с цигари, са четири пъти повече от жените: съответно около 2 800 смъртни случая при силния пол, при около 700 - при дамите.

Общо през 2014 г. смъртните случаи у нас са били над 108 000, като раковите новообразования (над 18 хиляди случая) са втора причина за смъртност след сърдечно съдовите заболявания (над 72 хиляди смъртни случая). Тютюнопушенето е сочено като една от основните причини за поява на ракови заболявания, са категорични експертите.

По темата

Тенденцията се потвърждава и през 2015 г. - при 110 000 смъртни случая - около 3 800 са причинени от заболявания на дихателната система, като отново основна причина се явява ракът на белите дробове, причинен от злоупотребата с цигари.

РАКЪТ НА БЕЛИЯ ДРОБ Е УБИЛ 272 000 ЖИТЕЛИ НА ЕС

Ракът на белия дроб е убил близо 272 000 жители на ЕС през 2014 г. С други думи, ракът на белите дробове е основният тип фатален рак в ЕС, който представлява 21 процента от всички смъртни случаи, свързани с рака. Мъжете /185 000 смъртни случая поради рак на белия дроб/ са по-засегнати от жените /87 000/, отчита Евростат.

При всички държави-членки на ЕС делът на рака на белия дроб сред всички фатални ракови заболявания е най-висок в Унгария /27 на сто/, следвана от Белгия, Дания, Гърция, Холандия и Полша /всичките 24 на сто/. В противоположния край на скалата най-ниски са показателите за Португалия /15 на сто/, Латвия, Словакия и Швеция /всичките по 16 на сто/, Литва /17 на сто/, Финландия /18 на сто/, България /19 на сто/ и др.

От 4,9 милиона смъртни случая, докладвани в Европейския съюз през 2014 г., една четвърт /1,3 милиона/се дължат на различни форми на рак.

МОТОТО НА СЗО - "ТЮТЮНЪТ - ЗАПЛАХА ЗА РАЗВИТИЕТО"

Кампанията на СЗО за днешния Световен ден без тютюнев дим е под мотото: "Тютюнът - заплаха за развитието". Използването на тютюн струва на националните икономики огромно увеличение на разходите за здравеопазване и намалена производителност, отбелязват експерти на СЗО. 

Цигарите влошават неравнопоставеността в здравеопазването и изострят бедността, тъй като най-бедните хора изразходват по-малко средства за най-важните неща като: храна, образование и здравеопазване. Около 80 процента от преждевременните смъртни случаи от тютюн се срещат в страни с нисък или среден доход, които са изправени пред нарастващи предизвикателства, за да постигнат целите си за развитие.

Повече от 7 милиона смъртни случая са пряко следствие от употребата на тютюн всяка година - цифра, която се очаква да нарасне до над 8 милиона годишно до 2030 г., ако не се предприемат драстични мерки срещу тютюнопушенето, отбелязват експертите на СЗО. 

Чрез увеличаване на данъците за цигари в световен мащаб с 1 щатски долара, може да се вдигнат допълнителни 190 милиарда долара за икономическо развитие в световен мащаб, са изчисленията на СЗО. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.