Може ли законът да оправдае убийството на крадец, влязъл в дома ни?

След напрежението и обществените дебати по случая – от ВМРО ще внесат предложения за промени в Наказателния кодекс. Идеята им е да се разширят правомощията на потенциалните жертви. Необходимо ли е това и до какво ще доведе подобна промяна – според пострадалите и според юристите?

Преди 8 години Милена Петрова става жертва на обир. Според разследващите извършител е Георги Джевизов, който беше прострелян смъртоносно от лекар в Пловдив. В нощта на обира през 2010 г. Джевизов е влязъл в още две къщи.

Адвокат за убийството в Пловдив: Незаконното оръжие е уязвимият момент

„Той е влязъл докато спим – само в стаята, където бях аз. Служебният ми телефон беше върху масата, а на една маса бяха бижутата”, разказва Милена Петрова.

Милена спяла на първия етаж. Твърди, че я спасило това, че не се е събудила.

„Осъзнах ужаса на това, което ми се е случило, когато го видях за пръв и последен път. Когато се яви на съдебното дело, осъзнах какъв огромен добър късмет съм имала”, добавя Милена Петрова.

Лекарят на излизане от ареста: Аз не съм престъпник (ВИДЕО)

При Милена вратата към терасата дори била отворена заради топлото време. Което по сега действащия закон не предполага влизане с взлом. Това е една от причините депутати да искат промяна в Наказателния кодекс.

„Сега сме в нелепата ситуация да доказваме дали интензитетът на нападението отговаря на интензитета на защитата. Не знам някой да има такъв калкулатор в мозъка си да сметне колко агресивно ме нападат и как да отговоря”, коментира Искрен Веселинов от ВМРО.

Предишна жертва на убития крадец от Пловдив говори пред NOVA

Специалистите по наказателно право, обаче, са на друго мнение.

„Не по пътя на ожесточаването на наказателната репресия, нито по пътя на разширяване на обхвата на наказателната репресия можем да решаваме основни социални проблеми”, коментира проф. Пламен Панайотов.

„Да се въоръжаваме тежко и да се стреляме едни други ми се струва по-абсурдно и от Дивия запад. Но аз нямам шанс да се защитя срещу този човек”, на мнение е Милена Петрова.

Жената на убития крадец: Ако нахлуят в дома ми, ще ги прострелям в крака (ВИДЕО)

Според юристите, обаче, законът и сега може да оправдае убийството на крадец, влязъл в дома ни – при положение, че сме били в състояние на уплаха или смущение.

„Законът предвижда, когато застрашават живота ви, вие да имате възможност да се защитите подобаващо, включително ако решите и чрез умъртвяване. Но това е, когато застрашават живота ви, а не когато откраднат вещ от гаража ви”, коментира проф. Пламен Панайотов.

Освен това, подобна промяна в Наказателния кодекс можела да стимулира, а не да ограничи битовата престъпност.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.