Това разкриха учени от Йейлския университет

Учени от Йейлския университет доказаха, че захарта блокира активността на белтъка, който е необходим за размножаването на чревната микрофлора в човешкия организъм, съобщава сайтът Медикъл експрес.

ЕС срещу захарта в безалкохолните напитки

По този начин прекомерната консумация на сладки неща води до натрупване на килограми и до здравни проблеми. Известно е, че чревната микрофлора играе ключова роля за човешкото здраве, а нейният състав се определя от хранителния режим. Досега се считаше, че извличането на въглехидратите се извършва само в тънките черва и захарта никога не достига до дебелото черво. Вече обаче е установено, че захарта може да влияе и на микрофлората, като променя нейния състав, предаде БТА.

Шоколад в спринцовка – хит сред децата у нас (ВИДЕО)

Йейлските изследователи проучили влиянието на хранителен режим с високо съдържание на глюкоза и фруктоза. В същото време наблюдавали количеството на полезни бактерии в организма на опитни мишки. Особено внимание било обърнато на Bacteroides thetaiotamicron. Оказало се, че захарозата, състояща се от глюкоза и фруктоза,блокира производството на белтъка Roc /Regulator of colonization/, който е необходим за колонизирането на бактериите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.