Да очакваме ли данък „захар” и за производителите у нас

Европейският съюз влезе в битка със захарта в безалкохолните напитки. Великобритания и Ирландия вече въведоха данък, с който се облагат храните и напитките с високо съдържание на захар. Сега наред е Италия. Да очакваме ли данък „захар” и за производителите у нас?  И ще доведе ли това до поскъпване на сладките изделия и газираните напитки? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Според последните препоръки на експертите, за да сме здрави, трябва да намалим захарта до 25 грама на ден. И ако мислите, че това не ви засяга, тъй като сипвате само по едно-две пакетчета в кафето, замислете се колко сладкиши, шоколад, кекс, бисквити, вафли, както и безалкохолни напитки и дори кетчуп, който също съдържа скрити захари, консумирате на ден. „Захар” откриваме в състава на почти всички храни и напитки на щандовете в магазина. Трудно обаче се ориентираме много или малко е количеството изписано на етикета, което ще погълнем с всеки от продуктите. И то не само със сладките.

Има ли изкуствени оцветители в цитрусовите плодове?

 „Има много скрити захари. За подобряване на вкуса много често се добавя захар  при сосовете, при лютеницата, при майонезата, в салатите в кутии, в туршиите дори”, заяви диетологът д-р Райна Стоянова.

Годишно всеки от нас изяжда по 7,7 кг чиста захар. Средно по 21 грама на ден. Към тях обаче трябва да добавим и скритите захари в храните и напитките. С тях консумацията достига 99 гр. на ден.  „Отровата е в дозата”, категорична е консултантът по хранене проф. Стефка Петрова. 

„Добавените захари са до 5 % от енергийната стойност на храната.  Едно дете има потребност от 1500 калории на ден. Това е по-малко от 20 гр. Една жена има нужда от 2000 калории – 25 грама на ден. И един мъж от 2500 калории. Това са между 30-35 грама средно дневно”, каза консултантът по хранене проф. Стефка Петрова.

В битката със захарта в храните и напитките много от европейските държави вече облагат с данък производителите им. Британският бизнес например за 5 грама захар в 100 мл газирана напитка плаща 18 пенса, а ако съдържа повече от 8 грама таксите са 24 пенса на литър. Мерките са различни в различните държави. Вече 2 години Франция прилага успешно закона, който забрани употребата на наливни безалкохолни напитки в заведения, които често се предлагаха безплатно с хранителните менюта. Сега с данък ще бъдат обложени и производителите на безалкохолни напитки в Италия. Според икономисти мярката там трудно ще доведе до реални резултати.

Искат пълна забрана на сиренето с палмова мазнина

„Италия е страната в ЕС, в която най-малко пие газирани напитки в ЕС, но пие много вино. В една чаша вино има много повече захар  отколкото в която и да е бутилка с газирана напитка. Тази захар, която се облага, е 1 % от кухнята на италианците”, допълни икономистът Красен Станчев.

През последните години производителите у нас се опитват също да намалят значително  захарта в безалкохолните напитки. Според данни на бранша 3/4 от напитките са нискокалорични или без калории, т.е. със захар до 12 грама в 250 милилитра. Едва 14 % са с добавени захари над 19 грама в 250 милилитра. За да избегнат захарта в безалкохолните напитки, производителите в много държави, я заменят с царевичен сироп.

„Той се използва масово, тъй като е по-евтин от захарта, намалява цената, но увеличава сладостта на продуктите. Но тъй като е богат на фруктоза се оказва опасен за въглехидратната ни обмяна и черния ни дроб и има своите рискове за здравето ни”, заяви д-р Стоянова.

Не по-малко опасни са както вече знаем и аспартамът и другите изкуствени подсладители, с които заместват захарта, категорични са здравните експерти. По-приемливи варианти са естествените подсладители като стевията и кокосовата захар. Евентуален данък „захар” върху газираните напитки у нас би довел до загуби, съкращения и дори фалити, пресмятат производителите.

„Никой работодател не би изпуснал качествен служител, но ще рефлектира върху цената. Допълнително ще се оскъпи крайният продукт и може да изчезне самият продукт от пазара”, каза управителят на фирма-производител Благовеста Крачанова.

Колко захар можем да си позволим, за да не трупаме излишни килограми и ще бъде ли въведен данък „захар” и за производителите у нас - отговорите гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.