Тази година в надпреварата ще бъде включена и нова дисциплина „Акро крос”

Състезание по парапланеризъм събира най-добрите акробати във въздуха.Единственото по рода си състезание Red Bull Acro Cross ще представи изцяло нова дисциплина в спорта парапланеризъм.

Наречена е „Акро крос”, защото е симбиоза между двете главни направления в този спорт - крос кънтри и акробатика и е измислена от българския пилот и световен рекордьор Веселин Овчаров.

„Витоша“ ме е научила на всичко – на ски, на сноуборд, на летене. През 1999 г. тук литнах за първи път и до ден днешен е едно от любимите ми места“, разказва световният рекордьор, който миналата година се превъртя над 600 пъти във въздуха. „Едни от местата за летене, които са ми останали на сърце, са в Хавай, Пакистан и Бразилия.

Веселин има собствено парапланер училище. „Това е най-специалната част от моя път, защото когато друг изпита емоцията и ти си свързан с нея, чувството е неоиписуемо“.

Навлизането в непознати среди предизвиква най-добрите в спорта и затова не е изненада, че някои от най известните парапланеристи в света вече заложиха в календара си последния уикенд на август да бъдат в Сопот. До момента потвърдилите участие топ пилоти са от близо десет държави, сред които Бразилия, Испания, Франция, Англия, Германия, Русия и Турция.

Какво разказа той за парапланеризма и за предстоящото състезание, което ще се проведе от 28 август до 1 септември в зависимост от климатичните условия, гледайте във видеото.

NOVA e медиен партньор на събитието.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.