Това ще бъде първият старт с екип от САЩ към платформата от 2011 г. насам

Компанията SpaceX на Илон Мъск ще изпрати астронавти на Международната космическа станция за първи път през май, съобщи НАСА. Това ще бъде първият старт с екип от САЩ към платформата от 2011 г. насам, предаде БГНЕС.

Компанията "Спейс Екс" набира космически туристи

Компанията на технологичния предприемач ще изстреля ракетата "Фалкон-9", която ще транспортира астронавтите от НАСА Боб Бенкен и Дъг Хърли за първи път до космическата агенция и изглежда ще намали разходите.

"НАСА и SpaceX в момента разглеждат изстрелване не по-рано от средата до края на май", се казва в изявление на американската космическа агенция.

Астронавтки от НАСА приключиха космическата си разходка (ВИДЕО)

През март капсулата Крю Драгон на Мъск направи обиколна екскурзия до МКС, която е в орбита на повече от 400 километра от Земята. Това беше направено с манекен на борда, който се върна в Атлантическия океан след шест дни в космоса. От последната мисия на САЩ през 2011 г., след 30 години, само руснаците се връщат на МКС.

Това не е единствената частна компания, обслужваща НАСА. „Боинг“ също спечели договор и разработва собствена капсула Старлайнер.