Месец март минава под мотото за по-голяма осведоменост на обществото за заболяването ендометриоза

В цял свят месец март минава под мотото за по-голяма осведоменост на обществото за заболяването ендометриоза. Важно е да се говори за този здравен проблем, който поразява всяка десета жена в репродуктивна възраст.

„Ендометриозата е едно изключително често и актуално заболяване. Кухината на матката е наслоена с ендометриум, когато има ендометриум извън матката, тогава има ендометриоза“, това каза в предването „Пулс“ по NOVA NEWS д-р Дориан Босев, акушеро-гинеколог СБАЛАГ „Майчин дом“.

„Обикновено, под действие на цикличните хормони в женския организъм, този ендометриум се подлага на промени и матката се подготвя за забременяване, когато това не се случи, тази задържана кръв, тази тъкан, се изхвърля навън, това е менструацията. Когато на друго място в човешкото тяло има такава тъкан, тя се подлага на същите промени, но тя няма къде да бъде изхвърлена, натрупва се, изпъва се и води до болка, страдание, инфекция и други неща“, разясни още  специалистът същността на болестта.

Той допълни, че това се случва най-вече в малкия таз, но може да се появи и другаде – яйчниците, тръбите, пикочния мехур, случва се да бъде и в белия дроб, черния дроб, диафрагмата, дори и в мозъка.

Д-р Босев сподели, че основният симптом е болезнената менструация, но също така болка при полов контакт, болка в кръста, хронична тазова болка.

Според него пациентите закъсняват да отидат при специалист, а и самите лекари не веднага мислят за ендометриоза. Те трябва да бъдат много добре подготвени и винаги да мислят за това заболяване при преглед с оплаквания от болка.

„Жените е нужно да знаят, че болката не е нормална и помощ трябва да се търси, защото много често ендометриозата се открива, чак когато се появат репродуктивни проблеми“, предупреди лекарят.

"Пулс": Затлъстяване и рискове (ВИДЕО)

Той каза още, че има и генетична предразположеност към това страдание, но основното е навреме да се търси помощ.

Д-р Босев информира, че през целия месец в "Майчин дом" ще има безплатни прегледи за ендометриоза.

„Този здравен проблем и болка са и от социално значение, защото често жени в такова състояние трябва да се изолират, неможейки дори да се изправят, а дори и припадат по време на болката“, това каза и Милена Маринова, психолог към Фондация „ Ендометриоза и репродуктивно здраве“.

„Самите жени се опитват тяхното страдание да не личи, но това се отразява на качеството им на живот“, допълни още тя.

Психологът подчерта, че болката води до неработоспособност, изнервеност, разсеяност. А темата за забременяването и проблемите в това отношение са изклюючително стресиращи за жената.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.