Каква е диагностиката и лечението?

Изхвръкнало камъче при косене на трева. Парченце строителен материал и какво ли още не, може да наложи спешна очна операция. С не един такъв случай се е справял моят гост доц. Борислав Дъбов. Доц. Дъбов завежда Клиниката по очни болести в столичната университетска болница „Света Анна“.  Той е член на Българското дружество по офталмология. Освен това е член и на Германското офталмологично дружество и на Нюйоркската академия на науките. Автор е на единствената по рода си у нас монография “Витрео ретинална хирургия”. А днес ще обясни какво означава този вид хирургия. И кои са най-честите поводи за спешна очна операция.

„Хората често неглижират предпазването на очите си при различни битови дейности. Има и по-редки и странни случаи, но човек винаги трябва да мисли за предпазване на очите“, това каза в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS доц. Борислав Дъбов, завеждаy Клиниката по очни болести в столичната университетска болница „Света Анна“. 

Той сподели, че спешни операции се налагат най-вече при тъпи травми, които най-често се получават от сечене на дърва или при удар от топка за тенис.

Относно травмите от попадане на част от дървесина в окото, той каза, че това много често се случва през зимата, а за съжаление тези случаи не са с много добра прогноза, но трябва да се знае, че не е неспасяемо.

СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ: Какво представлява заболяването? (ВИДЕО)

Специалистът добави, че в никакъв случай не трябва да се прави промивка на окото от пострадалите в  такива ситуация, защото може да влезе инфекция, това трябва да се знае и от общопрактикуващите лекари.

Стана ясно, че друг тип травми са проникващите, което най-често се получават от чукане върху метал, когато попада част от чука в окото с огромна кинетична енергия. Първоначално хората се заблуждават, че няма проблем, но след няколко дни имат оплаквания. Закъсняването крие рискове. Но и тук не трябва да се прави промивка, такава се прави само  при изгаряния, като при химични такива не трябва да се затваря окото с лепенка.

Лекарят добави, че често химичните изгаряния са били от работа с вар, но това сега е по-рядко. А в момента по-чести са травми от въздушни възглавници при автомобилите, както и при фитнес уреди с каучук.

За отлепването на ретината доц. Дъбов сподели, че е най-тежкото нараняване, което се причинява от дупка в ретината и се преодолява хирургично, като дупката трябва да се запълни, което е класическа операция и след успешна интервенция пациентът може да възвърне зрението си за постоянно, а има и по-съвременни методи и операции за справяне с такъв тежък проблем.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.