То е на МОН към социалните партньори в средното образование

Ново увеличение на заплатите на учителите поискаха от образователното министерство. Предложенията са за повишаване с около 5 процента. Изчисленията на образователното министерство са от началото на септември средната учителска заплата в страната да стане 2032 лв. Средното възнаграждение за непедагогическите специалисти трябва да достигне малко над 1100 лева.

Освен парите за училище, се предвижда и ръст в заплатите на възпитателите в детските градини. Като в този сектор са отделени над 54 милиона лева. Заради високите цени на електроенергията образователните институции ще получат 10% над досегашния си бюджет за издръжка. Това ще струва на държавата над 26 млн. лв. допълнително. С 31 % процента ще се увеличат средставата за издръжка на едно дете в детските градини.

12 учители – отличени като „Дигитални новатори в образованието”

Не във всяко училище в страната ще успеят да надскочат средната брутна заплата от 2000 лева, смята директорът на СУ „Емилиян Станев” Кина Котларска.

„Това е възможно само в училища, в които колегите са с много стаж, с високи квалификации, съответно с високи заплати”, обясни тя.

И прави изчисления колко повече ще вземат колегите й от най-голямото училище във Великотърновско.

„В момента без това увеличение стартовата заплата на един учител е 1415 лева. Ако се реализира това, което министерството предлага, то тогава средната брутна заплата на педагогическия персонал в нашето училище би станала 1951 лв.”, поясни Котларска.

Отпускат над 2 млрд. лева за образователни програми

А чисто по сметката си един учител ще получи малко над 1500 лева, посочва директорът. Според нея в момента по-важни са средствата, които държавата отделя за издръжка. И е убедена, че предвидените 10 % отгоре са недостатъчни.

В столичното 140 СУ приемат с радост идеите за повече пари. Повишението на заплатите, ще е в помощ и за намирането нови кадри.

Според образователния министър в оставка възнагражденията на учителите у нас трябва да се равняват на около 125 процента от средната работна заплата в страната. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.