Д-р Кристина Петрова разказа повече за възможните рискове

Д-р Кристина Петрова – гастроентеролог в УМБАЛ „Софиямед“ разказа за гастроентерологичните проблеми, които могат да възникнат при храненето по време на празници в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS.

„По време на постите не се произвеждат ензими, които разграждат месото. Затова след като приключат постите е редно да има адаптивен период, който трябва да включва малко количество бели меса“, каза тя.

Д-р Петрова каза, че гастритите и жлъчните кризи са доста чести, както и острите панкриатити.

„Жлъчната криза започва след преяждане, болката е в дясно подребрие и областта на корема, може да е придружено с гадене, повръщане, втрисане. Пациентите с диабет могат да не проявят типичните симптоми, те могат да се изявят само с подуване на корем, рефлукс“, обясни лекарят. Тя каза, че рисковете при самолечение на жлъчката са големи и затова трябва да се потърси лекарска помощ.

„Болката при панкреаса е тежка, тя е в горната част на корема, опасваща, неспираща, пациентите се свиват, придружена е с гадене, повръщане, понякога с температура. Тази болка не може да се обърка. Острият панкреатит е предизвикан от жлъчни болести – камъни в жлъчката, които преминават в жлъчния път. Друга причина е твърдият алкохол“, обясни специалистът.

Тя посъветва да се внимава със солта, червения пипер, бахар и дафинов лист, както и да се избягва консумация на твърд алкохол при пациенти с подобни проблеми.

„Първо трябва да има диагноза преди да се прилага лечение“, завърши лекарят.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.