По думите му в Гранична полиция са били налети огромни средства

Интегрирана система за охрана на границата трябва да се разгърне по цялата ѝ дължина, но това изисква инвестиции и 2-3 години време. Срещите между България и Гърция няма да решат проблема, те са само с цел временни мерки. Това каза за "Твоят ден" Филип Гунев, бивш зам.-вътрешен министър.

"Най-вероятно ще се търсят решения за мигрантския натиск заедно с "Фронтекс", Гърция и МВР. "Фронтекс" е агенция за охрана на външните граници на ЕС. Става дума за 10 000 души на разположение, 3000 собствени служители и 7000 от държавите членки. Няма как да се приключи напълно с миграцията. Ако някой си представя, че ще изградим бетонна стена и тя ще спре мигрантите, това е нереално", смята той.

Демерджиев: Оптимист съм, че ще ни приемат в Шенген в началото на втората половина на тази година

По думите му в "Гранична полиция" са били налети огромни средства. "200 млн. евро са само одобрените за новия период. Освен чакането на евросредства, не се инвестират и български, за да се поддържа границата. През 2015-16 г. се отвори "Балкански маршрут" за мигрантите. Тогава имаше работни групи, които обсъждаха проблема. "Фронтекс" започна да сключва споразумения с РСМ и Сърбия, за да разполага служители от тяхната страна на границата. Ще бъде много сложно да се случи при нас, те биха помогнали на вторичните мигрантски движения. Решението е в преговори и работа с Турция", коментира Гунев.

Той коментира и новата акция за спиране на мигрантите, наречена "Хавала". "Основните разплащания при каналджийство стават през финансовата система хавала. В Афганистан тя е много популярна от близо 10 години", обясни той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook