За животните и тяхното мляко разказва стопанин на голямо стадо

Често хората използват думата магаре в ироничен или отрицателен смисъл. Екип на NOVA се срещна със стопанин на цяло стадо такива животни, който уверява, че магаретата са добродушни и могат да бъдат мили домашни любимци.

Ванеска е само на един месец и е любимка на стопанина си Ивайло Стоянов. По професия той е каменоделец, но се заел с отглеждане на магарета от добра душа. Преди години спасил майката на Ванеска като я купил, за да не я убият. От тогава до сега всяка година добавя поне по 2-3 нови животни към стадото си. Опитите да си купува магарета от близките села обаче се оказват неуспешни, защото този вид животни изчезва.

"Да хванеш гората": Защо българин от Цариброд се посвети на изчезващите балкански породи

„На 10 села има по 2-3 магарета, и то стари. В България сме сигурно десетина човека, които гледаме магарета и младите вече са много малко”, споделя Ивайло. И допълва, че именно по тази причина си запазва всяко женско магаре и постепенно увеличава стадото най-вече заради млякото.

„Подарявам и продавам на някои, за да може да си изкарат за храната. Един литър мляко струва 60 лева. Така е в цяла България. На ден мога да издоя 750 милилитра2, от които печеля 45 лв. Но магаретата изяждат много повече от тези 45 лева. Така, че няма някаква печалба. Просто искам да ги развъждам, за да се запази породата”, обяснява още стопанинът.

Магаретата съществуват от 5000 години. Смята се, че първите екземпляри са опитомени в Египет и Месопотамия и още от преди новата ера животното е било помощник на човека в селскостопански труд. Сега, когато има толкова много механизация в световен мащаб, се смята, че магарешкото мляко е изключително ценно и затова хората го търсят.

„Пълен абсурд”: Къде магаретата получават козметични грижи?

„Купува се най-вече от хора, които имат проблеми с белия дроб – кашлици, астма, бронхит. Засилва и имунитета. Хипократ някога е предписвал магарешкото мляко като лек. И аз вярвам, понеже си пия отвреме-навреме и мога да кажа, че тая зима един път не съм се разкашлял. Здрав съм, кръвното ми е нормално, холестеролът ми е по-нисък от нормата, а съм едър човек”, споделя още Ивайло. И потвърждава, че магарешкото мляко, освен полезно, е и вкусно. Има планове да започне да прави сапун от замразено мляко. Казват, че той помага за псориазис.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.