Коментар на Иван Маджаров

Промени в Закона за обществените поръчки може да предизвикат хаос в здравеопазването, алармират лекари. Ако бъдат приети, НЗОК ще трябва да сключва договор с всички лечебни заведения и лични лекари чрез обществени поръчки.

Василев: МФ поема ангажимент да внесе проект на бюджет много скоростно в НС

„Всеки здравноосигурен пациент, ако досега е можел да избира измежду всички лечебни заведения и общопрактикуващи лекари, сега ще трябва да се задоволи с така наречения „доверен сервиз”. Тоест Здравната каса ще поеме лечението ви само в определени болници", обясни председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

По думите му по-скъпите лечебни заведения няма да се класират в процедурата и ще останат извън договорите с НЗОК. „В момента във всички болници практически цените, които плаща Здравната каса, са в пъти по ниски от разходите, които трябва да се правят. Тоест, ако се свалят цените още, ще имаме още по-ниско качество – „болници за бедни” и „болници за богати” - равнопоставеността ще изчезне”, коментира още Маджаров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.