Това стана ясно на брифинг на прокуратурата и ОДМВР - Пловдив

Повдигнаха задочно обвинение на 30-годишен мъж за жестокото убийство на младеж от Цалапица. Полицията го издирва с европейска заповед за арест. Властите твърдят, че предполагаемият извършител е излязъл от страната през летище София на 24 юли. Самолетният му билет бил закупен преди убийството.

Тялото на 24-годишния Димитър Малинов беше открито заровено под строителни отпадъци на около 1 км от последните постройки в село Цалапица. По данни на прокуратурата жертвата и предполагаемият убиец се познавали от години. Преди време обаче отношенията им се влошили, а проблемът между тях бил финансов. Предполага се, че става въпрос за поръчителство при теглене на кредит.

Пребит до смърт и заровен: Намериха тялото на издирвания Димитър

„В събота на обяд, тук на място, негов приятел ми каза, че бил имал конфликт с въпросното лице. Било го търсило в сряда и четвъртък да го бие”, разказва Атанаска Бакалова, майката на Димитър.

„Бил говорил по негов адрес. Момчето в понеделник сутринта е заминало за Германия. Разбрахме името на момчето. От полицията в понеделник сутринта ни казаха, че той вече бил в Германия”, посочва още Бакалова.

Майката обвини полицията, че е действала мудно, а от полицията обясниха, че се забавили, тъй като били заблудени от негов приятел, че го видял жив. Издирваният мъж е отлетял за Германия. „Работим с партньорски служби. Германските власти действат точно, ясно и премерено. Надявам се на конкретен резултат съвсем скоро”, посочи директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Васил Костадинов.


На съвместен брифинг на Окръжна прокуратура – Пловдив и ОДМВР Пловдив стана ясно, че ако предполагаемият извършител на престъплението бъде признат за виновен за извършване на убийство по особено жесток начин, го грози лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

В хода на разследването са разпитани 13 свидетели, имало е няколко огледа, назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза. Извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса.

Старши комисар Васил Костадинов, директор на ОДМВР-Пловдив, обясни хронологията на криминалния случай. Той каза, че Димитър е издъхнал след жесток побой към 23.30 ч. на 20 юли - вечерта, в която изчезва. Сигналът за това, че няма връзка с него е подаден от баща му на 22 юли. Ден по-късно, след като търсенето на местно ниво не дава резултат, младият мъж е обявен за общодържавно издирване.


До късния следобед в сряда разследващите считали, че Димитър е жив и просто е решил да прекъсне контактите с роднините и приятелите си. Имало свидетел по случая, който твърдял, че на 21 юли е видял жертвата в град Стамболийски, поздравили се и разменили няколко думи в движение. Тази информация първоначално изглеждала достоверна. В сряда, след пореден разговор с въпросното лице, било установено, че контактът му с Димитър е бил на 19-и, а не на 21-ви юли.

„Незабавно след това започва работа с определени лица. В сряда срещу четвъртък вече се стигна до информация за фатален край”, каза още ст. ком. Костадинов.

В дома на заподозрения открихме баща му, но той отказа среща с екипа на NOVA. В селото описаха сина му като конфликтна личност.

„Доколкото чух - имало е и други такива случаи. Гаврил се е с някакви момчета, плюл ги е. Бил им е шамари …  такива работи”, твърди Костадин Калапатиров.