Вижте полезни съвети от акушер-гинеколог

Прибирате се вкъщи с новороденото бебе - малко, крехко вързопче обич. Първите емоции са огромни, а първите неща, които трябва да правите заедно - леко притеснителни.

В новия епизод на „Ох, на мама! Podcast” акушерката Халиме Салиева, която с грижа и обич помага на младите майки в първите мигове след раждането в Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“, споделя всичко важно около хигиената на новородено бебе.

Първи грижи за пъпчето

През първите няколко дни след раждането пънчето потъмнява, свива се и накрая пада, за да се превърне в пъпа на вашето бебе. Понякога това отнема седмица или две. Почистване и грижа за пъпа на вашето бебе в прости стъпки следва да е:

1. Измивайте ръцете си винаги, преди да докосвате пънчето.Избягвайте да го докосвате, когато е възможно.

2. Използвайте само вода или физиологичен разтвор, за да поддържате зоната на пъпа на бебето си чиста, освен ако върху областта не попадне урина или изпражнение.

3. Уверете се, че не мокрите пънчето при къпане.

4. Освен това, пънчето ще изсъхне и заздравее много по-бързо, ако го излагате на въздух повече.

5. Опитайте се да не го покривате с пелената. Сгънете пелените надолу и далеч от пънчето, ако можете.

6. Никога не се опитвайте да издърпате пънчето, дори ако изглежда, че е готово да падне.

7. След като пънчето на пъпната връв падне, поддържайте областта чиста и суха, докато зоната заздравее напълно.

Колко често и как да къпем бебе?

Не е нужно да къпете бебето си всеки ден, но ако наистина му харесва, няма причина да не го направите. Най-добре е да не къпете бебето веднага след хранене или когато е гладно или уморено. Уверете се, че стаята, в която го къпете, е топла. Имайте всичко необходимо под ръка: бебешка вана или чиста купа за миене, пълна с топла вода, 2 кърпи, чиста пелена, чисти дрехи и памучна мека кърпа.

Водата трябва да е топла, а не гореща. Не добавяйте никакви течни почистващи препарати към водата за баня. Обикновената вода е най-добра за кожата на вашето бебе през първия месец.

Важно за подсичането!

Обривът от пелени, или т. нар. „подсичане“ е често срещана форма на раздразнена кожа, която изглежда като петна от възпалена кожа по дупето на вашето бебе. Често е свързано с мокри пелени, чувствителност на кожата и протриване. Обикновено засяга малките бебета, въпреки че всяко дете, което редовно носи пелена, може да се сдобие с подсечена кожа.

Най-добрият начин за предотвратяване на подсичането е да поддържате зоната чиста и суха, а като превантивна мярка или при вече появила се зачервена кожа да използвате крем за всекидневна употреба при кожни раздразнения.

Как да почистваме гениталии на момче и момиче?

Гениалиите на вашето бебе са много деликатни, затова винаги почиствайте тази област внимателно. Много родители мият зоната на пелените само с вода и памучни тампони през първите две седмици. Меките почистващи препарати, които са специално предназначени за бебета, ще ви помогнат да защитите естествената кожна бариера на вашето бебе. А ако използвате бебешки кърпички - уверете се, че са без аромат, алкохол или комбинация от двете.

При момчетата

Главичката на пениса на вашето новородено ще се самопочисти до известна степен. Не се опитвайте да дърпате препуциума му силно, за да го почистите, тъй като той все още е прикрепен към главичката на пениса му и няма да можете да го плъзнете назад. Насилването на препуциума му назад може да причини разкъсване, което може да нарани вашето бебе и да остави белези.

При момичетата

Всъщност, гениталиите на вашето момиченце са много деликатни, така че почистването на тази област трябва да бъде особено внимателно. Много родители мият областта само с вода и памучни тампони през първите две седмици от появата му на бял свят. При смяна на пелени използвайте чистата част от пелената, за да изтриете изпражненията. Когато сменяте пелената на дъщеря си, винаги избърсвайте областта отпред назад, далеч от вагината и уретрата. Избърсването отпред назад ще помогне да се предотврати прехвърлянето на бактерии от дупето на бебето към вагината или уретрата и причиняването на инфекция.

Как се почистват очички на новородено?

Препоръчително е поне 2-3 пъти през деня да се почистат очите с физиолочиен разтвор (0.9% NaCl), като се използват и памучни тампони (не марли, тъй като може да се нарани роговицата на окото).

Как се почистват ушите на бебето?

Нормалната ушна кал помага поддържането на ушите на вашето бебе здрави, така че няма нужда да ги почиствате, освен ако не създава проблеми. Внимателното почистване на външните уши на вашето бебе с влажна кърпа трябва да е достатъчно, за да поддържа ушите му чисти и здрави.