Относно грипа медикът заяви, че е достигнато плато и се очаква броят на заболелите да тръгне надолу

Опасността от глобалното затопляне ще остане в следващите години. Климатичните пояси ще се изместят - в по-топлите ще се включат и нашите региони. Южна Европа винаги е имала единични случаи на болести, пренасяни от комари, сред които са денга и малария. Няма директна заплаха в момента, но до 10 години тя може да стане осезаема. Това каза в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Има ли заболяване, което заплашва да убие много повече хора от COVID

По думите му денга е била характерна предимно за Бразилия, но с изместването на климатичните зони, се появява и в други страни. "Започва с температура, гадене и общо неразположение. При първо боледуване преминава като нормална вирусна инфекция, но 5-10% от случаите може да протекат доста по-тежко. Рядко изходъут е фатален. Това е хеморагична инфекция, може да има кървене от лигавиците на храносмилателния тракт и тежко засягане на мозъка", посочи д-р Илиев. 

Според него за денга треската няма характерно лечение - единственият лек е ваксината. "Трябва да се следят новите инфекции чрез профилактика. Също така да мислим и за маларията като за проблем в обозримо бъдеще", алармира Илиев. 

Относно грипните инфекции медикът заяви, че е достигнато плато и се очаква броят на заболелите да тръгне надолу. "При COVID ситуацията също изглежда спокойна - вирусът ще си остане наш спътник, с малки пикове през годината", обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase