Отличията на американската Академия за кинематографично изкуство ще бъдат раздадени за 96-и път на 10 март

След зимната лавина от награди - „Еми“, „Златен глобус“, „Грами“, наближава най-голямата измежду тях - „Оскар“.  Отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 96-и път на 10 март. Церемонията се отличава с няколко интересни факта и прецедента, вижте кои са те.

1. Ема Стоун може да се присъедини към изключителен клуб

Звездата от „Клети създания“ може да стане осмата актриса, която печели две статуетки „Оскар“ до 35-годишна възраст, след като завоюва първия си за „Ла Ла Ленд“ през 2017 г.

Тя ще последва стъпките на Мерил Стрийп, Джоди Фостър, Елизабет Тейлър, Бет Дейвис, Луиз Райнер, Оливия де Хавиланд и Хилари Суонк. Никой мъж не е постигал същото.

Стоун също така е едва втората жена, номинирана както за актьорско майсторство, така и за продуциране на един и същ филм, след Франсис Макдорманд от „Земя на номади“ през 2020 г. Но победата за най-добра актриса далеч не е гарантирана - категорията се смята за люта битка между нея и звездата от „Убийците на цветната луна“ Лили Гладстоун.

Любопитни факти за наградите на "Оскар" 2024 г. (ГАЛЕРИЯ)

2. Филмът „Останалите“ постигна коледно чудо

Това е първата коледна лента, номиниран за най-добър филм след легендарния „Чудеса на 34-та улица“ през 1948 г. („Животът е прекрасен“ е  номиниран година по-рано.)

Филмът разказва историята на сприхав учител, който трябва да остане в интерната си през Коледа, за да надзирава децата, които не се прибират за ваканцията. С участието на номинирания за най-добър актьор Пол Джамати и тази за най-добра актриса в поддържаща роля Да'Вин Джой Рандолф, „Останалите“ се развива по Коледа, включва коледни елхи и декорации, и има много коледни песни в саундтрака си.

3. Килиан Мърфи е на път да прекъсне една десетилетна тенденция

Очаква се „Опенхаймер“ да спечели сигурни победи в основните категории, включително за най-добър филм. Ако ирландската му звезда Килиан Мърфи спечели, това ще бъде първият път от 2012 г., когато един и същ проект печели и най-добър актьор, и най-добър филм. Последният беше „Артистът“ и френският актьор Жан Дюжарден.

Друга е случаят в категорията за най-добра актриса, където победителката през последните години все по-често съвпада с тази най-добър филм. Два от последните три победители за най-добър филм, „Земя на номади“ и „Всичко навсякъде и наведнъж“, имаха своите победителки и  за най-добра актриса, съответно Франсис Макдорманд и Мишел Йео.

4. Тази година има четири номинирани двойки за „Оскар“

Номинираната за най-добър режисьор Жюстин Трие е и сред претендентите в категорията за оригинален сценарий заедно с партньора си Артур Харари. Двамата са претенденти за сценария на „Анатомия на едно падане“, една от петте номинации, които филмът има.

Междувременно Кристофър Нолан и Ема Томас са номинирани за продуценти на „Опенхаймер“.

Освен това за „Барби“ Грета Геруиг и Ноа Баумбах са номинирани за сценария на филма, докато Марго Роби и Том Акърли са сред претендентите за продуценти на най-добър филм.

5. Брадли Купър е петият най-номиниран жив актьор, който никога не е печелил „Оскар“

Синеокият чаровник, който стана известен след участието си в „Последният ергенски запой“, е номиниран 12 пъти, благодарение на работата си като актьор, режисьор и сценарист на различни филми. Никога обаче не е печелил нито една от наградите „Оскар“.

Единствените хора, които имат повече номинации без победа, са звуковият инженер Грег П. Ръсел (16), композиторът Томас Нюман (15), текстописецът Даян Уорън (15) и експертът по специални ефекти Даниел Судик (13).

Според критиците обаче Купър едва ли ще прекъсне поредицата си тази година, тъй като филмът му „Маестро“ не се очаква да спечели в номинираните за него категории - най-добър актьор, най-добър филм и най-добър оригинален сценарий.

6. Един номиниран е бил режисьор на видеоклипове на известни музикални групи

Драмата в Аушвиц „Зона на интерес“ има пет номинации - включително една за британския режисьор Джонатан Глейзър.

Той има дълга и разнообразна кариера. Преди три десетилетия режисира реклами за две известни марки бира. Той стои и зад музикални видеоклипове на песни на Radiohead, Massive Attack, Blur и, може би най-забележителното, Jamiroquai. Видеоклипът на групата към Virtual Insanity показва как певецът Джей Кей се опитва да избегне удар от мебели в стая с движещи се подове. 

Любопитни детайли за 96-ата церемония за наградите „Оскар“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

7. Двама номинирани са за ЛГБТ актьори и играят хомосексуалисти

За първи път двама открито гей актьори са номинирани за роли на открито гей герои.

Това са Колман Доминго от „Ръстин“, който се превъплъщава в активиста за граждански права Баярд Ръстин, и Джоди Фостър от „Диана Наяд“, която играе приятелката и треньорка на плувкиня на име Бони Стол. Единственият друг път, когато открит гей актьор е бил номиниран, е сър Иън Маккелън за „Богове и чудовища“ през 1998 г., който също беше за ролята на открито гей герой.

8. Мартин Скорсезе е най-възрастният номиниран за най-добър режисьор

Той беше номиниран за своя 10-ти „Оскар“ през тази година – поставяйки нов рекорд за жив режисьор, изпреварвайки Стивън Спилбърг. Ако включим и починалите режисьори, Уилям Уайлър от „Бен Хур“ държи рекорда с 12.

На 81 години Скорсезе е и най-възрастният номиниран някога в категорията. Предишният рекордьор беше Джон Хюстън, номиниран през 1985 г. за наградата Prizzi's Honor, когато е на 79 години. Най-възрастният победител е Клинт Истууд, който беше на 74 години, когато спечели за „Момиче за милиони“.

Най-възрастният номиниран сред всички категории за тази година обаче е композиторът Джон Уилямс, признат в категорията за оригинална музика за „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ на пределната възраст от 92 години.

9. Средно номинираните за най-добър филм тази година са дълги 138 минути

„Минали животи“ и „Зона на интерес“ са само по 1 час и 44 минути всеки, но „Опенхаймер“ от режисьора Кристофър Нолан е три часа, а „Убийците на цветната луна“ на Скорсезе е цели 206 минути.

Толкова дълъг филм вероятно би могъл да се прекъсне с антракт, нали? Така смятат Paramount и Apple, които разбиха няколко стереотипа, като се опитаха да вмъкнат пауза по средата, за да може публиката да отиде до тоалетната и да се раздвижи.

10. Лили Гладстон е първата индианка, номинирана за най-добра актриса

Трябва да уточним, че 37-годишната звезда не е първата актриса с произход от коренно население, която е номинирана за най-добра актриса - преди нея са Кейша Касъл-Хюз от „Ездач на китове“ и Ялица Апарисио от „Рома“.

Но звездата от „Убийците на цветната луна“ е първата от САЩ. Актрисата идва от индианския резерват Блекфут в Северна Монтана. Тя вече е спечели наградите на Гилдията на актьорите и „Златен глобус“ и и в двете си речи тя говори за кратко на нейния роден алгонкински език.

11. Има 10 номинирани за първи път в тазгодишните актьорски категории

Емили Блънт, Даниел Брукс, Стърлинг Кей Браун и Колман Доминго получиха първите си номинации за „Оскар“ през тази година. Америка Ферера, Лили Гладстон и Килиан Мърфи също са кандидати за статуетката за първи път. Другите са Сандра Хюлер, Джефри Райт и Да'Вин Джой Рандолф.

12. „Американско четиво“ вече счупи рекорд

Номинациите за Джефри Райт и Стърлинг Кей Браун отбелязват първия път, когато двама чернокожи актьори са номинирани в главна и поддържаща категории за един и същи филм.

„Американско четиво“ разказва историята на разочарован чернокож автор, който на шега пише книга, която се подчинява на расовите стереотипи, за да открие, че накрая издателите объркани наистина решават да я пуснат на пазара.

13. „Май Декември“ с номинация за най-добър оригинален сценарий поддържа тенденцията на Академията жива

20 от последните 22 церемонии по връчването на „Оскар“ са имали поне един филм, номиниран за сценарий и за нищо друго.

Тази година „Май Декември“ е номиниран за своя сценарий, написан от Сами Бърч, но филмът пропуска всяка друга категория. Лентата с Джулиан Мур и Натали Портман се присъединява към предишните номинирани „Вади ножовете“, „Борат“, „Моята голяма луда гръцка сватба“, „Принцесата на покера“ и „Бандата от Комптън“, като възлага всичките си надежди за „Оскар“ единствено на своя сценарий.

14. Композитор почина преди да бъде обявена номинацията му за Оскар

Канадският музикант Роби Робъртсън, известен също като член на рок групата The Band, композира саундтрака към „Убийците на цветната луна“.

Той и режисьорът Мартин Скорсезе си сътрудничиха по няколко филма в продължение на десетилетия, но композиторът почина миналия август, преди филмът да бъде пуснат. Музикантът е работил и върху музиката към филми като „Разяреният бик“, „Кралят на комедията“, „Цветът на парите“, „Бандите на Ню Йорк“, „Вълкът от Уолстрийт“ и „Ирландецът“.

Той е номиниран посмъртно за най-добра оригинална музика - и Скорсезе посвети филма си именно на него.

15. Нямаше да има „Опенхаймер“ без „Здрач“

Кристофър Нолан решава да направи филма за Дж. Робърт Опенхаймер, след като работи върху „Тенет“ със звездата от „Здрач“ Робърт Патинсън.

Актьорът подарява на Нолан колекция от речи на „Опенхаймер“, когато приключват снимките, и когато Нолан ги прочита, се вдъхновява да направи филма.

Не пропускайте да гледате специалното студио „Треска за Оскари“ на 10 март по NOVA! Проследете и церемонията по връчването на 96-те награди „Оскар“ на живо по KINO NOVA в нощта на 10-и срещу 11-и март.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase