В операцията се включиха служители на реда от 14 държави от Европейския съюз

Международна операция срещу прането на пари доведе до ареста на 178 души, съобщи Европейската полицейска агенция Европол.

В операцията са участвали Европейският център за борба с киберпрестъпността към Европол, Евроджъст, Европейската банкова федерация, служители на реда от 14 държави от ЕС, американските ФБР и Сикрет сървис, Молдова и Украйна. 

Разбиха голяма група за финансови измами

„При операцията бяха засечени 580 куриери и разпитани над 380 души, заподозрени в пране на над 23 милиона евро”, обяви Европол, цитирана от "Франс прес" и БГНЕС.

Цел на операцията са били плащания онлайн и измами с кредитни карти. Според агенциите 95 на сто от всички транзакции на „мулетата” са свързани с киберпрестъпност.

Арестувани са 178 души – лица, които се занимават с пране на пари и куриери „мулета”, действали заедно с престъпни елементи.

Според Европол „куриерите са важни за престъпниците и престъпните групи при прането на пари”. Срещу комисион или възнаграждение те получават големи суми в банковата си сметка, които прехвърлят на чужда сметка. Тези „схеми” често се представят като част от законно заплащане за извършен труд и много куриери нямат представа, че са съучастници в престъпление.

Операцията беше подкрепена от 106 банки и частни организации с участието на центъра на Европол за борба с киберпрестъпността.