Той позволява наблюдения на далечни звезди и галактики на милиони светлинни години

Семейството от четири телескопа в Националната астрономическа обсерватория „Рожен” се увеличи с още един. Вече е изграден нов роботизиран уред за наблюдение с диаметър на огледалото 1.5 метра. Телескопът „AZ-1500” е изработен от австрийска компания и инсталиран в 10-метров купол сред останалите в обсерваторията.

Телескопът позволява наблюдения на далечни звезди и галактики на милиони светлинни години от нашата планета. Съоръжението е напълно автоматизирано и позволява астрономи от цял свят да правят дистанционни наблюдения. Освен това, учените могат да задават в аванс план за наблюдения, които телескопът да изпълни самостоятелно.

 

Връзката на телескопа с международни мрежи пък ще позволи телескопът да получи сигнал и сам да се активира при различни космически събития като избухване на супернова например.

Телескопът е изграден и предстоят серия тестове. 

"С откриването на тизи телескоп нашите учени ще участват пълноценно в изследванията на звездите, кометите, астероидите, в които участват и другите учени по света", коментира премиерът Николай Денков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.