Напрежение в редиците на МВР внесе намерението на управляващите да увеличат осигурителния стаж в системата с 2 години.

Утре София ще бъде арена на протести. Пред парламента хора от цялата стана ще заявят несъгласието си с пенсионната реформа, която предвижда от догодина да се увеличи възрастта за пенсиониране с 1 година.

Символично в протеста ще се включат и полицаите. Те ще останат на работните си места, но всеки ще носи трикольорна лентичка. Така служителите на реда ще трябва да охраняват протеста, който всъщност подкрепят.

Напрежение в редиците на МВР внесе намерението на управляващите да увеличат осигурителния стаж в системата с 2 години. Така за да се оттеглят от работа, служителите на реда трябва да работят 27, а не както до сега 25 години. Новото правило влиза в сила от 1 януари.

\"Ние сме категорично против това увеличение на стажа и срещу начина, по който то се извършва\", на мнение е Валентин Попов - председател на УС на Синдикална федерация на служителите на МВР.

Несъгласието обаче не се споделя от всички служителите на вътрешното министерство. Членовете на един от 6-те синдиката в МВР обявиха, че няма да протестират.

Според Иван Павлов от синдиката на служителите в МВР, хората в МВР са готови да понесат своя дял от тежестта на кризата и приемат увеличението на стажа. В синдиката, който не подкрепя протеста, членуват около 5-6% от служителите в системата. А тези, които ще протестират са около 10%. 

На утрешния протест синдикатите очакват да се съберат над 20 хиляди души. 

Началото е в 11.30 часа, с две шествия през центъра на София. Едното ще тръгне от площад \"Македония\" и през бул. \"Христо Ботев\",  до площад \"Народно събрание\". Другото шествие тръгва от Националния стадион, през ул. \"Гурко\",  и също ще достигне до парламента. Митингът там е насрочен за 13 часа.

 

Междувременно стана ясно, че и служителите в затворите се готвят за протести срещу увеличаването на трудовия стаж с 2 години. Това обяви за Новините на Нова председателят на синдиката Иван Петров. Той обясни, че всички негови колеги, които утре не са на работа, ще отидат на площада.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си