Те са нарекли изобретението си Loupe

Група учени са създали устройство с функциите на “умните” очила на Google, но с различна форма, информира Technology Review, цитирано от агенция "Фокус".

 

Изобретението наподобява по-скоро малък телескоп с размерите на червило. Когато го приближим към очите си, можем да видим новостите в Tweeter или Instagram или да проверим дали сме получили нови съобщения. През останалото време можем да оставим устройството да виси на врата ни като медальон или просто да го приберем в джоба си.

 

Учените са нарекли изобретението си Loupe заради приликата му с увеличителното стъкло, което бижутерите използват, за да проверяват скъпоценни камъни.


Към момента Loupe все още е само изследователски проект, но дава интересна перспектива за начина, по който носимите устройства биха могли да се променят, за да бъде използването им на публични места по-малко смущаващо. Това е предизвикателство, което стои пред разработчиците на носими устройства. Факт е, че за компютъризираните очила на Google все още е трудно да станат привлекателни за широк кръг от потребители.

 

Изследователите смятат, че с устройство като Loupe е очевидно кога собственикът му го използва и тази яснота би накарала хората наоколо да се чувстват по-спокойни. “С устройство, което се държи в ръка и се поставя пред очите, само когато се използва, изпращаме много ясен сигнал”, казва ученият Кент Лайънс. “Очевидно е кога някой използва телефона си, същото е с Loupe”.


Прототипът на Loupe е широк 3 и дълъг 8 сантиметра. Устройството има сензор за разстояние, който засича кога го доближаваме до очите си, както и магнитометър, жироскоп и акселерометър, които засичат посоката и измерват промените, така че екранът винаги да е в обърнат в правилната посока.

 

Засега интересът е насочен към носими устройства като “умни” часовници, гривни, проследяващи дейността ни и здравословните ни показатели, и “умни” очила, но Лайънс смята, че диапазонът ще се разшири. “Loupe представлява пресечна точка между телефон, часовник и очила, а вероятно има още множество възможности, които да бъдат проучени”.