Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път

Опасен есенен вирус в цяла България. Само в Пловдив заразата поваля стотици на ден, алармира Сдружението на общопрактикуващите лекари.  

В момента на ход е есенната инфекция или т. нар. "ентеровирус". Той е нов вид и все още не е изолиран. Заради това и противогрипните ваксини не помагат.  С идването на зимата обаче още 3 щама ще са причина за опашки пред лекарските кабинети. В момента специалистите се опитват да научат повече за тях. Това, което знаем със сигурност е, че най-уязвими ще са децата и възрастните хора.

По темата

Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път и най-вероятно става въпрос за ентеровирус, който е нов и все още не е изолиран, смята доктор Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. 

Най-бързо есенният вирус се разпространява в детските градини и училищата. Симптомите са едни и същи.

„От три дни е с температура - между 37.2 и 38 градуса, болки в корема и главоболие”, разказва майката Стоянка Танева.

„Много повръщане,  доста повръщане, но без разстройство”, казва майката Нина Стоянова.

„Срещу този вирус няма ваксина. Не помага и миенето на ръце. Общо взето е трудно да се спаси човек от него”, обяснява д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Но при здрав имунитет и спазване на диета до два дни всичко ще отмине - успокоиха лекарите. До края на октомври обаче. Когато според Световната здравна организация ще бъдем атакувани от цели 3 опасни щама.

„Най-голяма вероятност има именно тези щамове на грипните вируси да предизвикат сезонната грипна епидемия”, обяснява проф. д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Първият е добре познатият ни от 2009 г. насам "свински грип". Нови ще са щамовете "Хонгконг" и "Брисбейн", започващи още в първия ден с висока температура, повръщане и болки в мускулите. За да не се стига до там обаче превантивните мерки вече започнаха – с ядене на повече зеленчуци, плодове, както и малко хомеопатия и натурални продукти.

От началото на септември в билковите аптеки отчитат бум на търсенето на лековити растения. Лекарите съветват още при първите симптоми да потърсим медицинска помощ, за да не доведе грипът до по-сериозни усложнения.

Репортери: Благой Бекриев, Ивомира Пехливанова