Момиченцето е получило усложнения

 

3-годишно момиченце е починало в Стара Загора от усложнения при грип. Случаят е от 24 януари, но едва днес става ясна причината за смъртта - грипен вирус от типа Виктория

 

Резултатът е потвърден от лаборатория в София. Болестта се е развила изключително бързо и въпреки усилията на лекарите в старозагорската болница детето е починало

 

В страната грипната обстановка е спокойна - далеч сме от обяваването на епидемия. През последната седмица в България от грип са се разболели около 5 хиляди души, показват официалните данни на здравните власти. 

 

Тригодишната Гергана е починала в Клиниката за интензивно лечение в болницата в Стара Загора въпреки усилията на лекарите, продължили три денонощия. 


Няколко дни родителите на тригодишното момиченце го лекували в дома си село Богомилово. На 20 януари с линейка го откарали в болницата. Детето било с висока температура. Приели го в детската клиника, а след това в реанимация.
 

Село Богомилово е на няколко километра от Стара Загора и е предпочитано място за отглеждане на деца. Днес младите майки там са уплашени.

 

Понякога при деца и хора с нисък имунитет грипните вируси се развиват много бързо и почти всеки път вземат жертви при епидемия, уточняват лекарите. А експертите припомнят, че щамът Виктория не е включен в противогрипната ваксина. 
 
 
Заради все по-честите случаи на грип в област Стара Загора са завишени санитарните изисквания и мерките в болници училища, детски градини и ясли, но все още няма официално обявена грипна епидемия. 

 

Репортер: Анна Турлакова

 

Още през септември миналата година стана ясно, че грипна епидемия ще има в края на януари и началото на февруари: