Певицата е отново на родна земя

Силви Вартан е отново на родна земя. Този път прочутата френска певица и актриса с български корени е у нас, за да представи новата си книга. Тя се казва "Мама" и събира най-съкровените спомени на звездата за детството в България, за родната къща и за едно малко планинско селце, наречено Лакатник. 

По темата

Не просто книга, а вълнуваща изповед. Силви Вартан прекъсна турнето си във Франция, за да я сподели с българската публика. 

„Когато се връщам тук, неизменно се вълнувам. Толкова съм трогната, че се просълзявам. Никога не скъсах пъпната си връв с България”, казва тя.

Защото преди славата и успехите са безгрижните години в дядовата къща, когато Силви Вартан е просто Силви. 

„Моите първи спомени от България са ми толкова скъпи, защото те ми помогнаха да изградя своята житейска основа. И с времето, с годините, аз установих в каква степен преживяното в България ме е направило личност. Всеки път, когато дойда, имам чувството, че всеки срещнат ми е близък. Хората са толкова искрени, така приятелски настроени, все едно са мои роднини. Всеки път откривам нещо познато. Познат ъгъл, позната къща, мост или приятел”, споделя певицата.

В третата си поред книга звездата споделя и спомените си за "мрачното болнично легло", когато се разболява от скарлатина. Помни липсата на лекарства, ревящите деца на съседните легла и прегръдките на своята майка Илона.

„За мен изобщо не беше трудно да опиша майка ми. Тя често говореше за миговете на щастие, за миговете на страх. Исках моите деца да я опознаят по-добре. Исках някакси да я обезсмъртя. Да ѝ вдъхна втори живот. Животът ѝ беше изпълнен със събития - някои щастливи, други не толкова, трети - много тежки. Не само тя, но и много други хора са преживели подобни събития”, разказва Силви Вартан.

Илона Вартан умира през 2007 година на 92 години. Но връзката между майка и дъщеря не може да има край, твърди звездата.