Евакуирани са хиляди хора

Хиляди хора бяха евакуирани заради огромен горски пожар, избухнал край Берлин. Гори площ с размерите на 400 футболни игрища.

Операцията по гасенето е затруднена значително заради множество стари боеприпаси, останали от Втората световна война. Част от амунициите в гора на около 50 километра от Берлин вече са се взривили. Присъствието на боеприпасите означава, че за да бъде потушен пожара, трябва да се режат дървета. 

Расте броят на жертвите от пожарите в Калифорния (СНИМКИ)

Най-напред димът се е усетил в ранните сутрешни часове в южните и централните квартали на столицата. Властите препоръчаха жителите на Берлин и Потсдам да затворят прозорците и вратите си.

Междувременно около 300 пожарникари продължават да се борят с огъня, опитвайки се да предотвратят разпространението му в град Тройенбрицен (федерална провинция Бранденбург). В гасенето са се включили и хеликоптери. 

По-малко пожари това лятото в сравнение с миналата година

През нощта властите са евакуирали около 600 души - жителите на Тифенбрунен, Клаусдорф и Фронсдорф - предградията на Тройенбрицен.

Горският пожар избухна в четвъртък около 12:30 ч. местно време на 50 километра югозападно от столицата на Германия. Огънят се разпространи бързо в резултат на необичайно топлото време и вятъра, като от 5 хектара през нощта достигна до 300 хектара. 

Редактор: