Рязкото затопляне ще доведе до поройни дъждове и наводнения

Рязкото увеличаване на средните глобални температури ще доведе до чести поройни дъждове и наводнения в целия свят, съобщи Лайф. 

Сняг в планините и студ в цялата страна (ВИДЕО)

Учени от Уханския университет в Китай анализирали увеличаването на средните температури на планетата и заключили, че рязкото смесване на климатични зони ще предизвика големи наводнения, урагани и проливни дъждове, които ще причинят огромни щети не само в крайбрежните райони, но и в целия свят. Било установено, че периоди на анормална горещина през зимата и на студ през лятото ще станат главната причина за последвалите седмични проливни дъждове или продължителна суша. Тези катастрофи ще са по-мащабни, отколкото преди 10-15 години. 

КЛЮЧОВ ДОКЛАД: Учени призовават глобалното затопляне да се ограничи до 1,5 °C

Учените поясниха, че вследствие на резките климатични промени първо ще пострадат крайбрежните райони, които по-често ще бъдат връхлитани от урагани и тайфуни. Територии във вътрешността на континентите също ще бъдат засегнати - в отдалечени от крайбрежията райони учените очакват екстремна суша, която ще бъде последвана от поройни дъждове с продължителност няколко седмици.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.