Размерът зависи от процента на увреждане и е от 24 до 198 лв.

Над 600 000 инвалиди имат право на нова помощ от началото на 2019 г. Размерът й зависи от процента на увреждане и е от 24 до 198 лв. В понеделник обаче, когато започва изплащането на пенсиите за тази година, повече от половината от хората с увреждания ще останат с намалени пари.

Хора с увреждания внесоха 20 жалби в здравното министерство

От 25 години Тихомир е непълно неподвижен. Мъжът остава прикован на легло след тежка катастрофа. Към пенсията си за инвалидност досега той е получавал и интеграционна добавка от 30 лв. Мъжът вече няма да ги получава. За сметка на това ще има право на нов вид месечна помощ, която ще бъде и в по-голям размер. 

Проблемът е, че по-високата месечна добавка ще бъде преведена в средата на февруари. Тя ще се превежда от Агенцията за социално подпомагане. Според Тихомир това забавяне е можело да бъде избегнато.

Социалният министър: Увеличаваме парите за всички хора с увреждания

Новата месечна помощ ще е между 24 и 198 лв. Тя ще зависи от степента на увреждане и линията на бедност, която през тази година е 348 лв. За да получават новата финансова помощ, хората, които досега не са вземали интеграционни добавки, ще трябва да подадат заявление до края на март в Агенцията за социално подпомагане.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.