Замесена ли е фирмата, отговорна за пожара под АМ "Струма"?

Проверка на МВР и прокуратурата в първите часове на новата година. Блокирани са два склада на плевенска фирма за преработка на отпадъци. В тях разследващите са открили 9 хиляди тона боклук. Складовете са запечатани и са под денонощна полицейска охрана.

Сред складирани отпадъци има хартия, метал, дърво и пластмаса. Боклукът се  е съхранявал тук една година и е пристигнал в България по море.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Преди дни разследващите получават сигнал за складирани отпадъци в индуструалната зона на Плевен.

„По случая е образувано досъдебно производство. Разследването тече от близо два дни. През това време са извършени всички неотложни действия – оглед на местопроизшествие и разпити на хора. По документи на фирмата на проверяваната площадка има 9 000 тона отпадъци с неопасен произход – от метал, дърво, пластмаса и хартия.”, заяви на брифинг окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.

 

 

По информация на NOVA отпадъците идват от Италия. Затова и ще се изяснява дали случая има връзка със заловения от италинските власти боклук, който трябваше да стигне до България и доведе до мащабно разследване в Милано.

Коя е българката, задържана при акцията срещу италианската мафия?

„Ние сме изпратили официално запитване до италианските власти и се надявам, след като получим отговор да разберем дали тези боклуци са свързани с операцията в Италия”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Боклукът в Плевен и днешната акция не е свързана с италианското разследване на влака. Това уточни пък специално за NOVA командирът на звеното за разследване на екологични престъпления в Милано. Звеното разследва трафика с боклука на влаковата композиция, задържана край Милано.

Командирът уточни, че засега те не са подавали или получавали сигнал към България по тяхното разследване, защото то още проучва произхода на отпадъците не Апенините.

Според източници на NOVA от разследването, фирмата - собственик на боклука, е същата, чиито отпадъци се запалиха под магистрала „Струма” миналата година. Собственикът на площадката в Плевен обаче отклони поканата ни за интервю. По телефона беше категоричен,че няма връзка между двата случая. Под прицела на разследващите обаче ще бъде не само фирмата, за която се смята, че е бушон.

Хванаха 815 тона пластмасов боклук от Италия за България

„Освен за неправилното съхранение на отпадъците , се проверява и дейността на контролните органи”, каза още Иванов.

„Имаме основания да смятаме,че някои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на съответната регионална дирекция за опазване на околната среда и водите”, каза прокурор Савова.

Тепърва ще се установява дали всички отпадъци са безопасни , а за да е напълно обективна експертизата ще бъдат командировани специалисти от София.

В следващите дни ще бъдат проучени всички сключени договори на фирмата, които са на италиански. Разследващите ще установяват и дали компанията има капацитет за съхраненинето и преработката на отпадъците. А балите с боклук ще продължават да стоят на склад в Плевен.

От РИОСВ – Плевен уточняват, че през последната година на площадката са направени 5 проверки и нито една от тях не е установила нарушения. Има съмнения обаче, дали екоинспекторите в града съвестно са изпълнявали контролните си функции.