Крeмъл постави изискване – доставките съм неприятелски държави да са само срещу рубли

България поиска общо договаряне на газ за целия Европейски съюз. Такава инициатива вече е подета от Европейската комисия.

В същото време Крeмъл постави ясно изискване - доставките към неприятелски държави, за каквато бяхме обявени и ние, да се плащат само в рубли.

В момента България заплаща руския природен газ в долари. Вероятно новото искане на Владимир Путин ще се обсъжда на утрешния Европейски съвет в Брюксел. До момента въпреки войната подаването на газ не е спряло, но не е ясно до какво ще доведат новите обстоятелства.

Увеличава се таванът за компенсации за бизнеса заради скъпия ток

За да се справи с инфлацията и по-високите цени в енергетиката, българското правителство предложи общо решение на Европейската комисия. Страната ни ще иска общо договаряне за цените на доставка на природния газ от Русия. При успех на следващ етап ще се разбират помежду си колко да плаща всяка страна индивидуално чрез солидарен принцип.

„Когато целият пазар на Европейския съюз говори в един глас шансът, да намалим цената на газа значително е доста голям”, заяви Кирил Петков.

Друга родна идея е Брюксел да разреши по-нисък акцизът върху бензина.

„Това означава, че би трябвало да имаме значително намаление на цените на горивата в целия Европейски съюз”, каза Петков.

„Имаше период, в който ние бяхме под минималните прагове и търпяхме санкции от Европейската комисия. В този ред не виждам толкова лесно и бързо това да може да бъде направено, с едно уточнение – ако това стане политика на ниво Европейски съюз, да, това е възможно”, коментира Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

Част от тези предложения вече са в дневния ред на Европейската комисия, която днес представи подобни варианти. От Брюксел също настояват за общ договор и запълване на газовите хранилища до 80 процента преди следващия отоплителен сезон.  Плановете обаче могат да се объркат от изявление на руския президент Владимир Путин.

„Взех решение в най-кратко време да се реализират мерки по превеждането на плащанията - ще започнем с нашия природен газ, доставян в т.нар. неприятелски държави - да се плаща само в рубли”, нареди Путин.

В момента рублата е на историческо дъно като себестойност. Според експерти, ходът на Путин от една страна ще стабилизира валутата на Русия. Други обаче предупреждават, че смяната на плащането не е толкова лесно.

"Доставката за месец април не е застрашена. Проверено е с контрагентите. Има финансов контрагент в България, който може да изпълни тази транзакция и в рубли. Очакваме всякакви действия, граничещи със странното. Проверяваме сценариите. Този конкретно е разгледан на ниво „Български енергиен холдинг” и фактическата възможност за разплащане. Няма риск за плащанията по съществуващия договор”, категоричен е енергийният министър Александър Николов. 

„На теория е възможно, но когато дълги години, десетилетия си плащал в долари и си търгувал стока, която е борсова, но в евро или долари, не е толкова лесно просто да преминеш към една валута, която в момента на всичко отгоре е световен проблем, геополитически”, обясни Живодар Терзиев.

Отношенията между България и Русия остават сложни и на дипломатическо ниво. След като миналата седмица изгонихме 10 руски дипломати от България, днес публично беше отправено предупреждение към посланик Елеонора Митрофанова, която преди дни заяви, че българският народ не подкрепя действията на правителството срещу Русия.

„Ще има дипломатически отговор под една или друга форма към изявленията на руския посланик. Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство”, заяви Петков.

И обратно към икономиката - помощта за бизнеса официално продължава и през април. Таванът на компенсациите заради скъпия ток се вдига до 300 лева за мегаватчас.

„Ще вкараме допълнителни 738 млн. в тази програма, така че въпреки войната бизнесите да не бъдат ударени с този ценови шок, който се случва в момента”, заяви Петков.

„Въпреки огромния обем средства и транзакции, няма нито една индикация за грешно преведени или неточно изплатени компенсации”, заяви Александър Николов, министър на енергетиката.

А Брюксел вече разреши държавите да оказват подкрепа на бизнеса, който е засегнат от санкциите срещу Русия.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.