Водачът имал книжка от едва три месеца

Трагичен инцидент в София. Момче на 22 години и 24-годишно момиче загинаха, след като бяха пометени на пешеходка пътека малко след полунощ в понеделник. Шофьорът е 18-годишен и има книжка от 3 месеца. Катастрофата става малко преди кръстовището на булевард „Сливница” и улица „Русе”. Кадри запечатват момента.

18-годишният шофьор е задържан в III РУП за срок до 72 часа. Повдигнато му е обвинение. От Софийската градска прокуратура заявиха за NOVA, че на шофьора вече са направени и кръвни проби. Резултатите от тестовете ще са ясни до дни.

Кадри от камери показват момента преди тежката катастрофа с жертви в София (ВИДЕО)

По същото време Благовест Цветанов преминава с колата си през мястото. Разказва, че светофарът премигвал в жълто, защото след полунощ го спират. Приятелката му видяла, че жертвите се държали за ръце. „Чух удар, при което спрях колата. Мислех, че някой се е ударил с колата в огражденията отстрани на булеварда, но установих, че има труп на момиче. Момчето, което стигна преди мен до тялото на момичето, каза, че не мърда по никакъв начин”, спомня си той.

Момичето загива на място. На 300 метра от него е открито тялото на 23-годишния мъж. По информация на NOVA той е бил влачен от шофьора, преди да спре в стълб на следващото кръстовище при булевард „Константин Величков”.

ПЪРВО ПО NOVA: Шофьор с книжка от 3 месеца уби момче и момиче на пешеходна пътека в София

„Гледам в огледалото, че кола се движи с невероятна скорост и приближава. И съответно се дръпнах в дясна лента, за да може да мине той покрай мен, но не стана. Удари ме отзад, след което малко ме подмести. Аз спрях. После удря таксито”, разказа друг свидетел на инцидента. По думите на очевидеца, който разказва как е бил ударен от автомобила, шофьорът е бил неадекватен. „Видях човек в нетрезво състояние. Буквално в нетрезво състояние - залитания, не може да асимилира какво се случва”, допълни той.

От Пътната полиция заявиха, че са тествали шофьора с полеви тестове на място. И този за алкохол, и този за наркотици дали негативни резултати. 

Към този момент не е ясно с каква скорост се е движил водачът. Ограничението на булеварда е 50 километра в час. Експерти се съмняват, че то е било спазено. „Няма как да имате 300 метра спирачен път със скорост от 50 км в час”, твърди Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Хора, които живеят в близост до булевард „Сливница”, се събраха на протест в памет на двамата загинали с искане да бъдат взети мерки от МВР и общината за ограничаване на скоростта и инцидентите в района. Бул. „Сливница” е напълно затворен. Хората поднасят цветя и палят свещи в памет на загиналите. Радослав Колев е един от хората, които присъстват на протеста. Според него трябва да бъдат направени промени по натоварения път, защото той става „писта” за гонки и джигити.

Свидетел на катастрофата в София: Шофьорът беше в нетрезво състояние, залиташе и не асимилираше

ПОВЕЧЕ ЗА СМЪРТОНОСНАТА КАТАСТРОФА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.