"Европа няма нужда от 280-те милиона мигранти, подхожда се наивно", категоричен е бившият зам.-вътрешен министър

„Съмнявам се, че Европа ще успее да си купи миграционно спокойствие, защото има твърде много страни. Сега се приема нов регламент – против инструментализацията на миграцията. Искат да приемат извънредни правила, които да позволят, ако някоя държава реши да прати мигранти, за да изнудва друга, това да стопира ред европейски директиви и да ги променя, за да няма задължение да се предоставя убежище”. Това заяви бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Европа няма нужда от 280-те милиона мигранти, подхожда се наивно с идеята да има легални канали за миграция, обясни той.

Гонка и блъсната патрулка: Заловиха 20 мигранти край Велико Търново

„Поставени сме в ситуация, в която стотици хиляди икономически мигранти трябва да ги изхранваш месеци и години, да гледаш скъпоструващи дела и накрая се стига до там, че Европа има по 4-5 000 решения икономическите мигранти да бъдат връщани, но едва 20% от тях биват връщани. В САЩ последните месеци ситуацията е подобна на тази на Европа. Международният режим, който позволява на икономическите мигранти да кандидатстват за убежище, подкопава възможността на истинските бежанци да търсят убежище, защото се смесват потоците, но и се разрушава системата”, каза Гунев.

Бившият зам.-вътрешен министър каза, че мигрантският наплив в цяла Европа тази година е огромен. „Почти е сравним с вълната от мигранти през 2016-та година. В Европа за първите 8 месеца са заловени 250 000 нелегални мигранти и има над 800 000 подадени молби за бежански статут. До края на годината те ще минат над 1 млн., което е сравнимо с 2015-та година. Мигрантите влизат отвсякъде в Европа, не само през България и Гърция, но най-големият поток тази година е през Италия. Предотвратените над 150 000 опити за незаконно влизане в страната ни е най-високият процент за мигрантски наплив досега", каза Гунев.

Гробище за бежанци: Десетки изоставени тела на мигранти в Странджа и Сакар

Филип Гунев определи международните опити да се изгради буфер за огромната вълна от мигранти към Европа като „търговия”. За Тунис поискаха 1,6 млрд. евро, дадоха им 900 млн. евро, уточни и Чуков. За Турция се отделят повече милиарди, каза бившият зам.-вътрешен министър.

Анализаторът Владимир Чуков описа разнобоя за политиката към мигрантите в самата Европа. „Германия има една политика, Италия и Гърция – друга. Ние с румънците опираме пешкира, нямаме полезен ход”, каза Чуков.

Според Чуков всяка година ситуацията се влошава. „В Сирия има преразпределение на териториите и ежедневно на територията на Ливан минават стотици млади сирийци. Цифрите са убийствени. Тези хора създават проблем не само на нас в България. Когато мигрантите стъпят в съответната държава, те обръщат вътрешнополитическата ситуация”, каза Чуков.

Откриха плоча в памет на полицаите, убити от автобус с мигранти в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му Австрия се присъедини към антибългарския блок (срещу влизане на България в Шенген и еврозоната) по времето на социалдемократите. „Последният кмет на Виена социалдемократ слагаше в подстъпите към Виена билбордове с текстове от Корана, за да се запознаят туристите с ислямската култура. След като през 2015/16-та година дойде голяма мигрантска вълна, оттогава в Австрия са само десни политици на власт”, каза анализаторът.