Разпоредил съм ускорени вътрешни проверки и мерки за превенция на подобни случаи в бъдеще, заяви вътрешният министър

За пореден път ще заявя своята публична позиция. За трети път – не толерирам и не приемам никакви форми на насилие, както върху мирни граждани, така и върху полицаи. Всеки, който е допуснал проява на насилие във вечерта на протестите, ще бъде разследван и ще понесе отговорност. Разпоредил съм ускорени вътрешни проверки и мерки за превенция на подобни случаи в бъдеще. Трябва системна работа на психолози с полицаите. Аз съм на 100% с премиера Денков "за" обстоен анализ на отделните случаи на насилие по време на протеста. Но не съм съгласен работата на министерството да бъде поставена под общ знаменател заради единични случаи, в които е имало превишаване на правомощията. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

"Затова поздравявам всички служители на МВР, които съвестно и отговорно си свършиха работата. Перфектно се справихте, за по-малко от 2 часа успяхте да овладеете тази брутална и невиждана проява на агресия, която завладя голяма част от тълпата и се изсипа върху вас. Бяхте обиждани, плюти, провокирани, замеряни с камъни, бомбички хвърчаха върху вас, изблъскаха ви с горящи контейнери и въпреки всички провокации се справихте като истински професионалисти – достойни да бъдат част от МВР. Благодаря ви, че не допуснахте центъра на София да се превърне в истински погром и най-вече, че предотвратихте човешки жертви", допълни Стоянов. 

"Нека не пропускаме факта, че при мирно протестиращите е възможно да е имало платени провокатори, дошли да се раздадат максимално. Благодаря на премиера, който вчера потвърди, че лидер на политическа партия е правил опити да кадрува в МВР. Но аз не съм го допуснал. Смятам, че е недопустимо някой да се меси в работата на министерството, както направи г-н Кирил Петков. Не приемам да се раздават присъди от телевизионни студиа и социални мрежи. Всеки е невинен до доказване на противното - както гражданите така и полицаите", заяви той. 

Трима полицейски служители са отстранени след сблъсъците на протеста

„Във вчерашния ден аз анонсирах пред вас, че след протестните действия сме предприели мерки по изясняване на причините, довели до излишното насилие.  Едната проверка, вътрешноведомствена, е разпоредена от ръководството на СДВР и втората проверка е по заповед на министъра на вътрешните работи са ангажирани Инспекторатът и ГДНП. Определено присъствието ни тук пред вас не е повод за гордост, затова, че няколко антигерои, маскари изместиха идеята, каузата, смисъла на протеста. Направили сме първоначалните оценки – бързо идентифицирахме полицейските служители, които своеволно са си позволили да проявяват агресия върху мирни, цивилни граждани, които не са свързани с протестните действия. Изводът е, че не трябва да поставяме под един знаменател всички полицейски служители. Важно е да се съхраним, да спрем да противопоставяме обществото срещу полицията. А всички да се обединим срещу неправомерните действия”, категоричен бе Живко Коцев, главен секретар на МВР.

Веднага след протеста на футболните агитки се самосезирах по повод разпространените кадри на полицейско насилие. В рамките на по-малко от 48 часа е установено при дисциплинарна проверка, че петима полицейски служители са нарушили служебната дисциплина. Срещу трима са образувани дисциплинарни производства за превишаване на правомощия и те са отстранени от длъжност. Това каза директорът на СДВР Любомир Николов.

„Срещу други двама тече проверка. Отстранените служители са двама старши полицаи и командир на отделение. В хода на проверката се установят и други служители, които е понесат отговорност за действията си”, допълни той.