Срещу други двама тече проверка, съобщи директорът на СДВР

Трима старши полицаи, сред които и шеф на отделение, са временно отстранени от длъжност заради превишаване на правомощия. Това са резултатите от проверката в столичната полиция за това имало ли е полицейско насилие срещу протестиращите фенове и случайни минувачи миналия четвъртък. Срещу други двама полицаи все още текат проверки.

Стоянов: Аз съм на 100% с премиера Денков за обстоен анализ на случаите на насилие по време на протеста

Един от нападнатите е репортерът от „Мач Телеграф” Николай Парашкевов, съобщи самият той пред NOVA. Твърди, че служител на реда го ударил в гръб, докато отразява протеста. А резултатът е 6 шева на главата.

„Аз паднах на земята и в момента, в който тръгнах да се изправям, той ме удари. Усетих, че ми се пукна главата, защото има един специфичен звук, който няма как да го объркаш. Колеги после ме питаха: „Ти не се ли обърна да му покажеш баджа?”. Къде да се обръщам? Той ще ме прегази! И усетих, че главата вече ми е пукната”, разказа Николай Парашкевов, репортер на „Мач Телеграф”.

Разказва, че не може да различи кой го е ударил. И посочва, че онази нощ не всички полицаи имали персонални номера на униформите.

„Защо много от полицаите нямат отличителни знаци, които да ги легитимират по някакъв начин?”, пита Парашкевов.

От МВР отхвърлиха тези обвинения и посочиха, че ако е имало такива служители без номера, то те са единици. А директорът на СДВР отчете какво е установено по сигналите за полицейско насилие до момента.

„В рамките на по-малко от 48 часа е установено при дисциплинарна проверка, че петима полицейски служители са нарушили служебната дисциплина. Срещу трима са образувани дисциплинарни производства за превишаване на правомощия и те са отстранени от длъжност. Срещу други двама тече проверка, за да се определи тяхната степен на виновност”, заяви Любомир Николов, директор на СДВР.

Не е изключено отговорност да бъде търсена и от още полицаи. А вътрешният министър за пореден път застана зад полицаите на протеста и ги поздрави, затова, че са предотвратили погром в центъра на София.

„За по-малко от два часа успяхте да овладеете тази брутална и невиждана вандалска агресия, която завладя голяма част от тълпата и се изсипа върху вас”, каза вътрешният министър Калин Стоянов.