Същевременно униформените са разпитали модела Кристин Йорданова, която качи видео с висока скорост по магистралата

Полицаите, задържали Пламен Пенев в Стара Загора не са реагирали правилно. Това заяви за "Събуди се" директорът на Националната полиция Атанас Илков. Униформените са разпитали и модела Кристин Йорданова, която качи видео с висока скорост по магистралата. 

В МВР започват обучения, след случая в Стара Загора. Полицаите ще тренират как да действат в подобни ситуации. След няколко месеца почти всички в системата ще имат персонални камери, които ще записват всяко тяхно действие. "Не мога да кажа че са реагирали правилно, защото всички видяхме, че има пропуски в тяхната реакция. До един момент те изпълняваха задълженията си в правилната посока. Те не успяха да овладеят емоцията и адреналина", смята гл. комисар Илков.

Изчезват ли от интернет клипове от гонката в Стара Загора?

Все още е рано да се постави оценка на работата на цялата дирекцията в Стара Загора, защото тече вътрешна проверка. Ако разследването докаже, че полицаите са действали неправилно, ще бъдат отстранени, заяви още той. И допълни, че затова започва допълнително много профилирано обучение.

След изготвянето на аутопсията вече е ясна и причината за смъртта на Пенев - задушаване вследствие на това, че 4 души са легнали върху него. Директорът на полицията разкри и какво точно са съобщили на телефон 112 мъжете, подали сигнала срещу 58-годишният мъж. 

"Информацията е за мъж, който е агресивен и най-вероятно взима нож. Такъв обаче не е открит. Той демонстративно изразява неподчинение и не изплънява полицейските нареждания. Представете си вие да сте на тяхно място, как ще реагирате?", заяви комисарят.

А за да не се разчита на клипове от социалните мрежи, до няколко месеца всички полицаи ще са оборудвани с лични камери. МВР започва процедура по закупуването на 17 000 броя.

Отстраниха двама полицаи заради гонката, при която почина Пламен Пенев

Скоро се очаква и стартирането на системата за следене на средна скорост. Чрез нея ще могат да бъдат регистрирани и санкционирани нарушителите мигновено. Последният известен случай е с модела Кристин Йорданова, която сама качи видео на кола, която се движи с 260 км/ч по магистралата. Предполага се, че именно тя е зад волана и вече е установена.

"Тя заявява, че не е управлявала автомобила, свалила го е от интернет, но това няма да спре нашите действия до тук", уверява той.

Оказва се, моделката е известна на полицията. За последните 5 години и има 15 провинения на пътя. Налагани са ѝ санкции, но не и такива, за които да й бъде отнета книжката.