Помощник-секретарят по хуманитарните въпроси баронеса Валери Амос заяви пред Съвета за сигурност, че в Мисрата има огромен недостиг на храна и вода...

ООН призова за временно прекратяване на бойните действия в Либия, за да помогне за хуманитарната криза.

 

Помощник-секретарят по хуманитарните въпроси баронеса Валери Амос заяви пред Съвета за сигурност, че в Мисрата има огромен недостиг на храна и вода. 3.5 милиона души са избягали от Джамахирията, откакто започнаха сраженията.

 

Баронеса Амос заяви, че липсата на храна и вода в Мисрата е предизвикана от продължаващия конфликт и от санкциите, парализирали страната.

 

Военните действия са прекъснали търговските маршрути и са забавили доставката на стоки, каза още тя.

 

Помощник-секретарят по хуманитарните въпроси отново призова за събиране на необходимите 144 милиона долара и подчерта, че до момента организацията разполага само с половината от тази сума.

 

Междувременно НАТО подложи на масирани ракетно-бомбени удари столицата Триполи. Напълно е разрушена правителствена сграда, в която са се помещавали офиси на организация за закрила на детето, съобщи говорител на режима.

 

Експлозии е имало и в района на държавната телевизия и официалната осведомителна агенция Джана. Самолети на НАТО са нанесли удар и в района на комплекса от сгради, в които се намира резиденцията на Муамар Кадафи.